W Sejmie powołaliśmy Koalicyjny Klub Parlamentarny Lewicy, w skład którego weszło 49 posłanek i posłów oraz senatorka i senator. Przewodniczącym Klubu został wybrany Krzysztof Gawkowski. W prezydium zasiądą równieżPierwsza Wiceprzewodnicząca Marcelina Zawisza; Sekretarz Dariusz Wieczorek; wiceprzewodniczący: Magdalena Biejat, Beata Maciejewska, Karolina Pawliczak, Monika Pawłowska, Małgorzata Sekuła-Szmajdzińska, Tomasz Trela, Krzysztof Śmiszek.  Funkcję rzeczniczki prasowej Klubu powierzono Annie-Marii Żukowskiej.

W Komisji Rewizyjnej Klubu zasiądą: Anita Kucharska-Dziedzic, Paulina Matysiak oraz Tadeusz Tomaszewski.

Koalicyjny Klub Parlamentarny Lewicy rekomenduje Gabrielę Morawską-Stanecką na funkcję wicemarszałkini Senatu oraz Włodzimierza Czarzastego na funkcję wicemarszałka Sejmu.

Parlamentarzystki i parlamentarzyści wchodzący w skład KP Lewicy przyjęli deklarację programową: Polska Jutra – Deklaracja Lewicy

My – obywatele i obywatelki – mamy marzenie. My – Polki i Polacy – marzymy o Polsce, w której wszyscy jesteśmy różni, ale każda i każdy jest równie ważny. My – Lewica – marzymy o Polsce, w której wszyscy jesteśmy częścią wspólnoty, która nikogo nie wyklucza i nie pozostawia samemu sobie. W której interes społeczny jest ważniejszy niż partyjny. Wierzymy, że Polska w XXI wieku może być nowoczesnym państwem dobrobytu - świeckim, szanującym uniwersalną zasadę praworządności i silnie zakorzenionym we wspólnocie Unii Europejskiej.

Jako Lewica wywodzimy się z różnych środowisk i partii. Historycznie niektóre sprawy nas dzielą, ale jeszcze więcej łączy. Jako działacze i działaczki oraz politycy i polityczki partii Lewica Razem, Sojuszu Lewicy Demokratycznej oraz Wiosny, wierzymy w siłę współpracy i moc dialogu ponad partyjnymi podziałami. Ta współpraca przyniosła efekty - Lewica wraca dziś do polskiego parlamentu. To jednak nie koniec naszej wspólnej drogi. Wspólnie możemy dojść dalej i zbudować Polskę przyszłości, w której każda i każdy będzie czuć się jak u siebie - niezależnie od płci, wieku, pochodzenia, wiary, orientacji czy zasobności portfela.

Tę wspólną ideę wywodzimy wprost z fundamentalnych zasad, na jakich powinno opierać się nowoczesne, europejskie państwo dobrobytu: równość, szacunek, sprawiedliwość społeczna, rozdział państwa od kościoła, równe prawa kobiet i mężczyzn oraz gwarantowany dostęp do opieki zdrowotnej, edukacji czy własnego mieszkania.

Dlatego my - przedstawiciele Lewicy Razem, Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Wiosny - zobowiązujemy się do dalszej współpracy na rzecz Polski. Powołujemy wspólny klub parlamentarny oraz deklarujemy wyznaczenie w przyszłości wspólnego kandydata lub kandydatki na urząd Prezydenta RP.

Lewica chce lepszej Polski. I taką Polskę - Polskę przyszłości - będziemy tworzyć. To jest nasze zobowiązanie. To jest zobowiązanie Lewicy. Bo łączy nas przyszłość!

konfa061119

Krzysztof Gawkowski podczas konferencji prasowej powiedział:

Koalicyjny Klubu Parlamentarny Lewicy to wielki udział trzech partii politycznych, które zdecydowały się razem wystartować do polskiego parlamentu. To odpowiedzialność, którą obiecaliśmy podczas kampanii wyborczej, że zaraz po wyborach się nie rozejdziemy. Będziemy opozycją merytoryczną, ale i skuteczną. Idea, która zaniosła nas do parlamentu to: równość, sprawiedliwość oraz współpraca. Taki będzie klub zjednoczonej lewicy w polskim parlamencie - Koalicyjny Klub Parlamentarny Razem, Sojuszu Lewicy Demokratycznej oraz Wiosny, ale i innych partii politycznych, ponieważ mamy też senatora z Polskiej Partii Socjalistycznej. To co nas połączyło to chęć brania odpowiedzialności za nasz program oraz za ponad 2 300 000 głosów, które zdobyliśmy w tych wyborach. Każdy z tych głosów to wielkie zobowiązanie, walczymy o przyszłość, o demokrację, o Konstytucję, o przestrzeganie wartości. Dzisiaj przed Państwem staje Lewica zjednoczona, silna i przekonana o tym, iż idzie po zwycięstwo w następnych wyborach parlamentarnych. Spotykamy się mierząc wysoko, ponieważ jesteśmy przekonani, iż w polski parlamencie są znakomite posłanki i posłowie oraz senatorka i senator, którzy będą z oddaniem nieśli wartości lewicowe na sztandarach. Nasze mandaty to zobowiązanie, że Polska może być inna, a parlamencie bierze się odpowiedzialność za to co mówi się w kampanii i potem realizuje. Decyzje dzisiaj podjęte, potwierdzają naszą wolę współpracy.

Koalicyjny Klub Parlamentarny Lewicy rekomenduje następujące osoby na funkcję wicemarszałków Sejmu i Senatu.

Kandydatką naszego Klubu na wicemarszałkinię Senatu jest Gabriela Morawska-Stanecka. Senatorka, która jeszcze niedawno PiS, za pomocą protestów wyborczych, próbował pozbawić mandatu. Swoją niezłomność wielokrotnie udowodniła, jako prawniczka oraz bojowniczka o demokrację, że będzie w Senacie znakomicie reprezentowała interesy całej opozycji, a nie tylko Lewicy.

Kandydatem na wicemarszałka Sejmu, z rekomendacji naszego Klubu, został Włodzimierz Czarzasty. Lider Sojuszu Lewicy Demokratycznej oraz jeden ze współautorów naszej koalicji. Polityk, który ponownie wprowadził SLD do parlamentu.

Nasi kandydaci to osoby, które odpowiedzialnie będą pełnić swoje funkcje oraz łączyć w prezydiach Sejmu i Senatu ponad politycznymi podziałami.

Klub wybrał również swoje prezydium. Tworzymy ekipę doświadczoną, jak i młodą, ale wszyscy są zaangażowani. Będziemy reprezentowali swoich wyborców oraz Lewicę. Pragniemy odpowiedzialnie patrzeć na Polskę z przekonaniem, że idziemy po władzę. Mówimy to już dziś, ponieważ nie boimy się takich wyzwań. Za 4 lata państwo się zdziwicie, ponieważ te 231 jeden mandatów, które są dziś po prawej stronie Sejmu, w przyszłej kadencji stanie się czerwone i przejdzie na lewą stronę. Nikt nie dawał nam szansy na wejście do parlamentu, a weszliśmy z przytupem i z przytupem za 4 lata wygramy te wybory.