W naszym mieście przez ponad 100 dni w roku nie ma, jak oddychać, ponieważ dopuszczalne normy są przekraczane ponad 1000 razy - mówili mieszkańcy Rybnika, którzy przyjechali do Sejmu, aby zaprosić parlamentarzystów wszystkich opcji do odwiedzin ich miasta. Szczególne zaproszenie do posłów i senatorów złożyły rybnickie dzieci. Mieszkańcy jednego z najbardziej zagrożonych smogiem miast w Polsce chcą, aby parlamentarzyści sami poczuli czym oddychają rybniczanie. Rocznie 45 tysięcy osób w Polsce umiera z powodu zanieczyszczenia powietrza, potrzebne są natychmiastowe działania, które przyczynią się do poprawy jakości powietrza w naszym kraju. Przemysław Koperski, przewodniczący Parlamentarnego Zespołu Antysmogowego zapowiedział, iż posłanki i posłowie zrzeszeni w tym zespole w styczniu 2020 r. odwiedzą Rybnik oraz Żywiec, Bielsko-Białą, Pszczynę i Żory, aby spotkać się z samorządowcami oraz przedstawicielami Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Lewica proponuje, aby Sejm przyjął uchwałę w sprawie Alarmu Klimatycznego i zobowiązał Radę Ministrów do:

Zakazu importu węgla kamiennego

Osiągnięcia neutralności klimatycznej do 2050 r.

Przyjęcia program likwidacji ubóstwa energetycznego do 2030 r.

8 mld zł rocznie na inwestycje w zieloną energię

Przyspieszenia realizacji programu “Czyste Powietrze”

Wprowadzenia rzetelnej edukacji klimatycznej

28 listopada 2019 r. Parlament Europejski wezwał Unię Europejską do przedstawienia - podczas grudniowej konferencji ONZ w Madrycie - strategii osiągnięcia neutralności klimatycznej najpóźniej do 2050 roku. Wezwanie skierowane zostało również do nowej przewodniczącej Komisji Europejskiej Ursulę von der Leyen do włączenia celu ograniczenia emisji o 55 proc. do 2030 roku do Europejskiego Zielonego Ładu. Klub Parlamentarny Lewicy popiera rezolucję przyjętą przez Parlament Europejski, a która dotyczy neutralności klimatycznej.

Maciej Kopiec podczas konferencji prasowej powiedział:

Mieszkańcy Warszawy, czy też Wrocławia widzą na swoich telefonach przekroczenie norm powietrza o 100%, w Rybniku - kiedy dzieci idą do szkoły - te normy są przekroczone w skali 2500%. Tym powietrzem nie da się oddychać. To nie jest kwestia wyborów za 4 lata i kto je wygra lub przegra; to nie jest kwestia czy PiS będzie mówił to co jest mu wygodnie, to jest kwestia tego, że obecne tu dzieci chcą żyć za 20 lat i być zdrowe. Państwo ostrzega przed paleniem papierosów, poprzez zdjęcia dzieci, które je palą. A dzieci w Rybniku wypalają obecnie paczkę papierosów dziennie. Czas skończyć z demagogią, czas zacząć działać, ale nie w perspektywie 20 – 30 letniej, ale teraz. Wy macie programy, a my umieramy.

Przemysław Koperski podczas konferencji prasowej powiedział:

Pierwsze wyjazdowe posiedzenie Parlamentarnego Zespołu Antysmogowego będzie miało miejsce na Śląsku. Oprócz Żywca, Bielska-Białej i Pszczyny odwiedzimy również Rybnik. Nasz zespół parlamentarny czeka na posłów jeszcze dwóch klubów, których na dzień dzisiejszy nie ma w Parlamentarnym Zespole Antysmogowym: PiS oraz PSL-Kukiz15. Mam nadzieję, że do końca drugiego posiedzenia Sejmu dołączą do nas. To nie jest zespół wymierzony w rząd, czy też polityków - to jest zespół wymierzony w smog. Walczymy o nasze dzieci, mój syn co drugi dzień wychodząc do szkoły, dostaje alert na telefon, że nie powinien wychodzić na zewnątrz. A ja powinienem go do szkoły dostarczać w jakimś specjalnym sarkofagu. Ta sytuacja jest nienormalna, dlatego apelujemy do pozostałych sił parlamentarnych o dołączenie do walki ze smogiem.