adrian zandberg konwencja lewicy

Wyobraźcie sobie Polskę za kilka lat. Polskę, w której każdy i każda z nas czuje się bezpiecznie. Polskę, która rozwija się dla ludzi - bo liczy się człowiek, a nie tylko pieniądze. Polskę, w której różnimy się, ale wzajemnie szanujemy. Bez nienawiści, bez pogardy i bez lęku o jutro. Nowoczesne, europejskie państwo dobrobytu.

Lepszą Polskę możemy zbudować wspólnie

To jest możliwe. To zależy tylko od nas. Wielu ludzi patrzy dziś z nadzieją na lewicę. Chcę im powiedzieć: chodźcie z nami. Polska nie jest skazana na rządy prawicowych fanatyków. Możemy ich odsunąć od władzy. Ale nie będziemy wracać do przeszłości. Zostawmy już za sobą te czasy, kiedy od ludzi ważniejsze były kilometry wybudowanych autostrad. Czas nędznych płac, śmieciówek, zwijanie się państwa - to już było, i nie ma co do tego wracać. Nowa, demokratyczna Polska musi zadbać o ludzi. Takiej Polski chce lewica.

Dobrobyt bierze się z pracy. Każdy, kto pracuje, ma prawo do bezpieczeństwa. Dlatego lewica zadba o pracujących Polaków. W przyszłym roku podniesiemy płacę minimalną do 2700 złotych. Wprowadzimy mechanizm, dzięki któremu najniższe płace będą rosły szybciej niż ceny w sklepach.

I wreszcie - pod rządami lewicy państwo będzie uczciwym pracodawcą. Koniec z zaciskaniem pasa na brzuchach budżetówki. Koniec ze śmieciówkami w administracji publicznej. W budżetówce pensja będzie wynosiła minimum 3500 złotych miesięcznie.

Zainwestujemy w pracowników - i zainwestujemy w przyszłość. Porządne pensje i dynamiczna gospodarka - to się ze sobą nie kłóci. Lewica w Skandynawii pokazała, jak to zrobić. Teraz zrobimy to w Polsce.

Przyszłość to nauka i rozwój nowych technologii. Na ten cel trafi 2 proc. PKB. Przeznaczymy pieniądze na odnawialne źródła energii, na robotykę - ale też technologie, które ułatwią życie seniorów i osób z niepełnosprawnościami. Uruchomimy program Kopernik, który pomoże firmom inwestować w innowacje. Państwo weźmie tu na siebie część ryzyka. Zyskają na tym i przedsiębiorcy i budżet. W ciągu tej kadencji na program Kopernik przeznaczymy 14 mld. Pieniądze trafią też do uczelni regionalnych. Bo nie chodzi tylko o zyski. Rozwój ma służyć społeczeństwu i środowisku naturalnemu. Rozwój ma służyć wszystkim.

Lewica idzie po władzę, żeby rozwiązywać prawdziwe problemy. Nie będziemy taplać się w historycznych sporach, w jałowych przepychankach. Zajmiemy się tym, co dziś boli Polaków: zdrowiem i mieszkaniami.

7 procent na zdrowie!

Przeznaczymy na publiczną ochronę zdrowia tyle, co inne kraje w Europie. Podniesiemy nakłady na zdrowie do 7% PKB. Zatrudnimy nowych lekarzy, ułatwimy dostęp do badań i w ten sposób skrócimy kolejki.

Zdrowie to nie wizyty u lekarza. To także leki. Myślę, że każdy z nas widział taką scenę: starsza pani w aptece odchodzi od kasy, bez leków, bo nie wystarczyło jej pieniędzy. Skończymy z tą hańbą. Wprowadzimy nowe zasady refundacji. Leki na receptę będą kosztowały maksymalnie 5 złotych. Już nikt, nigdy nie odejdzie od okienka w aptece, bo nie było go stać na wykupienie recepty.

I wreszcie - mieszkania. PiS zawiódł w tej sprawie, bo ugiął się przed wpływowym lobby. Dzisiaj młodzi ludzie muszą oddawać całą pensję za wynajem kawalerki. Jak w takich warunkach założyć rodzinę? Zmienimy to. Lewicowy rząd nie stchórzy i powoła publicznego dewelopera. We współpracy z samorządami, przez najbliższe dziesięć lat, powstanie milion mieszkań. Wykorzystamy nowoczesne, skandynawskie technologie - dzięki temu obniżymy koszty budowy. Mieszkanie będzie można wynająć albo kupić na raty. Państwo nie będzie na tym systemie zarabiać. Młoda rodzina będzie mogła wynająć mieszkanie za 1000 złotych.

A skoro o mieszkaniach mowa - tu, w Warszawie, zrobimy to, na co PiSowi nie wystarczyło odwagi. Dlatego przyjmiemy ustawę, która zakończy reprywatyzację. Ludzie mają prawo spokojnie żyć, bez obaw, że oszust wyrzuci ich z domu, w którym spędzili całe życie.

Lewica to Polska, w którym żyje się łatwiej. Lewica to tańsze, łatwo dostępne mieszkania. Lewica to porządna pensja i praca na uczciwą umowę. Lewica to krótsze kolejki do lekarza i leki za 5 złotych. To życie bez lęku o jutro. I to właśnie jest prawdziwa wolność - bo wolność zaczyna się tam, gdzie nie trzeba się bać.

To jest nasza obietnica. Polska będzie nowoczesnym, europejskim państwem dobrobytu. Ta przyszłość zaczyna się dziś.