Liczba poszkodowanych: ponad 9 tysięcy osób! Łączne straty poszkodowanych: 2,5 miliarda złotych! Złożymy zawiadomienie do prokuratury w sprawie zaniechania działania funkcjonariuszy publicznych w sprawie GetBack.

Tomasz Trela podczas konferencji prasowej powiedział:

Kilka dni temu, na wniosek posłów opozycji, odbyło się posiedzenie Komisji Finansów Publicznych, które dotyczyło raportu NIK w sprawie GetBack. Zawnioskowaliśmy o ten punkt, mając nadzieję, iż prezes Najwyższej Izby Kontroli przedstawi rzeczowe informacje na temat tych druzgoczących ustaleń. Przypomnę, iż afera GetBack to 3x afera Amber Gold - tam było 800 mln złotych, a tu mówimy o ponad 2,5 mld złotych.

Na posiedzeniu Komisji Finansów Publicznych ani prezes NIK, ani przewodniczący tejże komisji, nie byli skłonni wysłuchać strony społecznej i postanowili utajnić posiedzenie. A podczas utajnionego posiedzenie absolutnie nic nie powiedzieli. Sprawa jest szokująca, okazuje się, że przez 2 miesiące pomimo posiadanej przez KNF wiedzy GetBack działał w najlepsze i oszukiwał kolejne Polki i kolejnych Polaków, którzy nabywali obligacje, które po pewnym czasie stały się nic nie warte.

Budzi to nasze największe zdziwienie, ponieważ PiS ogłosił zamknięcie GetBack-u jako wielki sukces. Jeżeli sukcesem można nazwać wyprowadzenie z kieszeni Polek i Polaków 2,5 miliarda złotych, to ja serdecznie gratuluję dobrego samopoczucia posłom PiS. My tej sprawy nie odpuścimy i podejmujemy stosowane kroki prawne, aby tę sprawę wyjaśnić jak najszybciej.

Dariusz Standerski podczas konferencji prasowej powiedział:

KNF przez dwa miesiące od powzięcia wiedzy o tym, co się dzieje w GetBack, nie zawiadomił prokuratury lub nie zgłosił sprawy do ABW, a przede wszystkim nie wpisano tej firmy na listę ostrzeżeń Komisji Nadzoru Finansowego. W związku z tym złożymy jutro do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa z artykułu 231 paragraf 1 Kodeksu Karnego, który mówi o przekroczeniu uprawnień w postaci zaniechania działania przez funkcjonariusza publicznego ze szkodą dla interesu publicznego.