22 października 2020 r. Trybunał Konstytucyjny ma wydać orzeczenie w sprawie jednej z czterech przesłanek dopuszczających przerywanie ciąży – o ciężkim i nieodwracalnym uszkodzeniu płodu. Spodziewamy się, iż kierunek zmian będzie negatywny i nastąpi zaostrzenie przepisów.

Ten wniosek do Trybunału Konstytucyjnego to krok w stronę ubezwłasnowolnienia kobiet i sprowadzenia ich do roli niemych inkubatorów, które nie mają prawa decydować o swoim ciele, zdrowiu i życiu.

W Polsce już teraz bardzo trudno uzyskać dostęp do legalnej i bezpiecznej aborcji. Zmiana tych przepisów nie zmieni drastycznie liczby wykonywanych zabiegów przerywania ciąży, po prostu wszystkie przeniosą się do podziemia aborcyjnego lub na Słowację, gdzie przygranicznych klinikach, polskojęzyczny personel wykonuje takie zabiegi za 1500 złotych. Spodziewane orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego uderzy zatem w najmniej zamożne kobiety, których nie stać na wyjazd lub nie stać na tabletki.

W cieniu pandemii, po cichu, prawica po raz kolejny próbuje odebrać prawa kobietom. W piątek 16 października sejmowa Komisja Ustawodawcza zajęła się zaopiniowaniem stanowiska w tej sprawie dla Trybunału. W głosowaniu był remis – 14 za i 14 przeciw, co oznacza, iż wniosek nie otrzymał pozytywnej opinii komisji. Już za tydzień, kontrolowany przez władzę Trybunał Konstytucyjny, na wniosek posłów prawicy wyda wyrok na kobiety i de facto całkowicie zakaże przerywania ciąży, skreślając z przesłanek do legalnej aborcji ciężkie uszkodzenia płodu.

78% Polek i Polaków uważa, że w przypadku najcięższych wad polegających na braku organów wewnętrznych, braku kręgosłupa lub mózgu, gdy dziecko nie ma szans na życie lub skazane jest jedynie na ból, nie wolno zmuszać kobiet do rodzenia. To musi być wybór!

Na wniosek posłów PiS bez debaty, w środku pandemii, po cichu fanatycy chcą skazać rodziny - matki, ojców i najsilniej upośledzone dzieci na niewyobrażalne cierpienie i czekanie na ból i śmierć.

Z powodu pandemii i wprowadzonych obostrzeń nie dojdzie do masowych protesw ulicznych, które w przeszłości doprowadziły PiS do wycofania się̨ z barbarzyńskich zmian w prawie.

W Polsce nie mamy Trybunału Konstytucyjnego, mamy budynek z tabliczką. Lewica nie uzna żadnego wyroku, który wyda obecny TK, ponieważ mamy do czynienia z jego atrapą.

Przewodniczącą Trybunału jest osoba, która jada sobie obiadki z Jarosławem Kaczyńskim, jest więc osobą polityczną.

Zwracamy się̨ do wszystkich ludzi dobrej woli, do sprzymierzeńców praw kobiet o wyrażenie sprzeciwu!

Wejdź na https://wyroknakobiety.pl/podpisz-petycje i podpisz petycję do sędziów TK o odrzucenie haniebnego wniosku posłów PiS o zakazie przerywania ciąży!

Wanda Nowicka podczas konferencji prasowej powiedziała:

W Polsce walczy z kobietami Konstytucją, za chwilę panie mogą być zniewolone i ubezwłasnowolnione, do tej pory nie było takiego przypadku w Polsce oraz w Europie. Nie ma na to zgody posłanek i posłów Lewicy. Zawsze będziemy walczyć o prawo kobiet oraz prawo rodzin do decydowaniu o swoim życiu, do realizowania konstytucyjnych praw do wolności i godności.

Monika Falej podczas konferencji prasowej powiedziała:

W Polsce nie mamy Trybunału Konstytucyjnego, są mury i budynek z tabliczką, ale nie ma woli, aby rzetelnie rozpatrywać sprawy związane z Konstytucją RP. Jeżeli jutro zapadnie wyrok szkodzący kobietom, należy go zignorować.

Anita Kucharska-Dziedzic podczas konferencji prasowej powiedziała:

2/3 ciąż ulega samoistnemu poronieniu. Co się dzieje wtedy z kobietą? Dlaczego ona roni? Wynika to z faktu, iż sam organizm kobiety uznaje, iż nie może donosić ciąży, ponieważ jest to dla niego za duże obciążenie. Czasem sam organizm kobiety sam uznaje, że zarodek jest głęboko uszkodzony i rozpoczyna poronienie. Lekarze o tym wiedzą i informują kobiety, że np. nie rozwija się serce i ciąży nie będzie można donosić. W tej sytuacji powinna zostać przeprowadzono abrazja – usunięcie resztek zarodka lub płodu z jamy macicy. Co się często dzieje? Otrzymują leki na powstrzymanie poronienia i nieudzielana im jest natychmiastowa pomoc, nawet jeżeli mają skierowanie od lekarza. I co je spotyka? To co spotkało mnie, potworny ból poronienia, który boli bardziej od porodu. Piekło kobiet trwa!

Katarzyna Kotula podczas konferencji prasowej powiedziała:

Posłowie, którzy podpisali się pod wnioskiem do Trybunału Konstytucyjnego, podpisali się pod wnioskiem o torturowanie kobiet. Ponad 80% aborcji w Polsce są wynikiem Ponad 80% zabiegów przerywania ciąży, są wynikiem uszkodzeń embrio-patologicznych płodu. To ciężkie wady jak np., zespół Edwardsa - brak mózgowia, zrośnięty przełyk – i skazane jest na śmierć po urodzeniu. Po wyroku atrapy TK, kobiety będą musiały donosić ciąże, które będą zagrożeniem dla ich zdrowia i życia.

Magdalena Biejat podczas konferencji prasowej powiedziała:

Dwa razy byłam w ciąży i dokładnie pamiętam ten strach. Strach, że lekarze odmówią mi wykonania na czas badań prenatalnych, nie udzielą mi żadnych informacji i nie będę mogła samodzielnie i podmiotowo zadecydować czego chce dla siebie samej, dla mojej rodziny i przyszłych dzieci. Od jutra ten strach może stać się rzeczywistością dla wszystkich kobiet w ciąży.

Katarzyna Ueberhan podczas konferencji prasowej powiedziała:

Wniosek do Trybunału Konstytucyjnego to powrót do najstraszniejszych mroków historii Europy. Do tej pory tylko jeden kraj, rządzony w czasach komunizmu przez dyktatora, zdobył się na taki krok i tak restrykcyjne prawo antyaborcyjne - Nicolae Ceaușescu w Rumunii. Był to tyran i oprawca własnego narodu.

Krzysztof Gawkowski podczas konferencji prasowej powiedział:

Staje przed państwem jako polityk, ale przede wszystkim jako mąż i ojciec. Prawo do przerywania ciąży, to nie tylko prawo kobiety, ale i mężczyzny; ponieważ jest to prawo o współdecydowaniu o dzieciach, które są tak samo matki jak i ojca. Wiele lat mówiliśmy w Polsce o kompromisie aborcyjnym, ale czym on jest? Przyjdzie taki dzień, że Lewica nie tylko zmieni ustawę, ale i ustawę zasadniczą i prawo do przerywania ciąży będzie wpisane do Konstytucji.