Żądamy natychmiastowej reakcji wymiaru sprawiedliwości, wejścia do diecezji oraz Episkopatu Polski i przeszukania wszelkich archiwów kościelnych, w celu pozyskania informacji o przestępstwach pedofilskich oraz o próbach ich tuszowania

Pomimo wielu doniesień medialnych oraz raportów na ten temat, polska prokuraturanie zrobiła nic, aby wyjaśnić wszelkie kwestie związane pedofilią wśród księży oraz kryciem sprawców tego typu przestępstw przez biskupów.

Księża oskarżani o czyny pedofilskie oraz tuszujący ten proceder hierarchowie powinni odpowiedzieć przed świeckimi sądamiWszyscy obywatele RP powinni być równi wobec prawa. Przestępstwo pedofilii nie powinno ulegać przedawnieniu i takiej zmiany w prawie posłanki i posłowie Lewicy będą się domagać.

Lewica będzie walczyć konsekwentnie o rzeczywisty rozdział Kościoła od państwa, polski rząd musi być niezależny, a polskie państwo świeckie. Tylko w świeckim państwie kobiety będą miały zagwarantowane swoje prawa, a księża pedofile będą właściwie osądzani.

Joanna Scheuring-Wielgus podczas konferencji prasowej powiedziała:

W październiku 2018 r. wspólnie Agatą Diduszko-Zyglewską opublikowaliśmy mapę kościelnej pedofilii, jest to jak dotychczas jedyny dokument, w którym można znaleźć aktualne informacje na temat księży, którzy gwałcili i molestowali chłopców oraz dziewczynki. W lutym 2019 r. podczas Synodu Watykańskiego przekazałyśmy – również z panią Agatą Diduszko-Zyglewską – papieżowi Franciszkowi raport na temat 22 polskich biskupów, którzy tuszowali przestępstwa seksualne i przenosili księży, przestępców seksualnych z parafii do parafii lub wysyłali w tzw. delegację zagraniczną.

Do tej pory polska prokuratura, polski wymiar sprawiedliwości nie zrobił nic, słownie: zero, aby wyjaśnić te wszystkie kwestie.

Żądamy natychmiastowej reakcji wymiaru sprawiedliwości, wejścia do diecezji oraz Episkopatu Polski i przeszukania wszelkich archiwów kościelnych, w celu pozyskania informacji o biskupach i księżach, którzy ukrywali przestępstwa lub byli z tych powodów przenoszeni. Każdy biskup oraz ksiądz powinien odpowiedzieć przed świeckim sądem, za wszystkie złe rzeczy, które popełniono w stosunku do niewinnych dzieci. Lista tych biskupów jest bardzo długa: Kazimierz Nycz, Leszek Sławoj-Głódź, Tadeusz Gocłowski, Marian Gołębiewski, Jan Tyrawa, Henryk Gulbinowicz, Henryk Hoser, Juliusz Paetz, Józef Michalik, Alojzy Orszulik, Józef Górzyński, Wojciech Zięba, Andrzej Suski, Wojciech Ziemba, Stanisław Dziwisz, Stanisław Stefanek, Zygmunt Kamiński, Edmund Piszcz, Marek Jędraszewski, Andrzej Dziuba, Jan Wątroba, Stanisław Gądecki, Andrzej Dzięga, Piotr Greger.

Wszyscy ci biskupi powinni odpowiedzieć za to, że ukrywali pedofilów. Watykan nie tylko interesuje się Gulbinowiczem, czy też Dziwiszem trwają jeszcze inne sprawy biskupów: Stanisława Napierały, Henryka Tomasika, Tadeusza Rakoczego, Edwarda Janiaka, Leszeka Sławoja-Głódzia, Andrzeja Dziuby. Mamy więc prawie cały Episkopat.

Jestem zdegustowana tą sytuacją. Dlaczego w polskim państwie każe się obywatelki i obywateli za to, że coś napisali na murach kościoła. Osobiści otrzymałam 6 zawiadomień z prokuratury, ponieważ weszłam do budynku kościoła z napisem „kobiety powinny decydować”. W tym samym czasie przestępcy w sutannach chodzą po ulicach i nigdy nie zostali ukarani. Panie Ziobro, niech się Pan weźmie w końcu do roboty i niech Pan nie współpracuje z przestępcami.

Małgorzata Prokop-Paczkowska podczas konferencji prasowej powiedziała:

To, że Watykan pozbawia przestępców insygniów władzy, dla nas obywateli nic nie znaczy. Lewica będzie walczyć konsekwentnie o rozdział Kościoła od państwa, nie łagodny, ale ten rzeczywisty. Mamy w Polsce komisje wspólną rządu i Episkopatu, na której przedstawiciele rządu tłumaczą się przed hierarchami z tego co mają zamiar zrobić. To musi zostać rozwiązane. Polski rząd musi być niezależny, a polskie państwo świeckie. Tylko w świeckim państwie kobiety będą miały zagwarantowane swoje prawa, a księża pedofile będą właściwie osądzani.

Joanna Senyszyn podczas konferencji prasowej powiedziała:

Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie: dlaczego Episkopat Polski tak właśnie się zachowuje? Dzieje się tak, ponieważ w Episkopacie Polski prawie wszyscy biskupi są umoczeni w ukrywanie afer pedofilskich. Za tym wszystkim stoi Jan Paweł II, wszyscy ci ludzie są jego nieodrodnymi wychowankami. Jan Paweł II przez prawie cały swój pontyfikat utrzymywał w mocy instrukcję, która nakazywała ukrywać przestępstwa pedofilskie oraz księży, którzy się ich dopuścili. Instrukcja ta nakładała automatyczną ekskomunikę na ujawniających te przestępstwa. Skoro była taka instrukcja, to nic dziwnego, że polscy biskupi się do niej stosowali, trudno się dziwić, skoro Kościół jest strukturą hierarchiczną.

Kardynał Dziwisz jest kozłem ofiarnym, które nie należy absolutnie żałować. Łatwo jest teraz wszystko na niego zwalać, skoro ciągle chcemy żyć w przeświadczeniu, iż Jan Paweł II był święty. Nie tylko nie był święty, ale spośród współczesnych papieży, dokonał największych szkód w Kościele.

Odpowiedzialność spada na Jana Pawła II, który powinien być pozbawiony świętości.

Anna-Maria Żukowska podczas konferencji prasowej powiedziała:

Kardynał Dziwisz kłamał, mówiąc, że nic nie wiedział, że nikt mu o niczym nie donosił, a księdza Isakowicza Zalewskiego to  on na oczy nie widział. Kardynał Dziwisz jest współodpowiedzialny za krycie przestępców w łonie Kościoła katolickiego.

Lewica posprząta po Kościele katolickim. Lewica rozdzieli państwo od Kościoła. Lewica doprowadzi do tego, iż nie będzie przedawnienia przestępstw pedofilii. Wszyscy ci, którzy gwałcili małe dzieci, molestowali chłopców i dziewczynki, tym samym niszcząc im życie, poniosą za to odpowiedzialność.