Krzysztof Gawkowski:

5 grudnia bieżącego roku odbyło się wydarzenie, uroczystość imprezka której organizatorem był Tadeusz Rydzyk. Przez niektórych nazywany jeszcze ojcem impreza która miała dać takie poczucie uroczystego świętowania które podczas warunków endemicznych nie zostało w żaden sposób opowiedziane jako wydarzenie które miało dawać poczucie bezpieczeństwa. Uroczyste urodziny Radia Maryja były przykładem braku poszanowania dla obowiązującego obowiązującego prawa, braku poszanowania dla standardów wyznaczonych przez rząd Rzeczypospolitej Polskiej, złamania wszystkich obostrzeń, które rząd sam stawia i przede wszystkim naruszenia standardów pandemiczncyh.

Wydarzenie 5 grudnia wcześniej zapowiedziane zorganizowane i anonsowane jako spotkanie Przyjaciół Radia Maryja zgromadziło setki osób. Polityków duchownych i wiernych. Bez masek, bez odpowiedniego odstępu i przede wszystkim w przekonaniu, że ludzie, którzy tam się znajdują stoją ponad prawem. Po tym wydarzeniu głośnym, ale i smutnym zostało wszczęte postępowanie, które miało wyjaśnić czy rzeczywiście nie doszło do naruszenia prawa i standardów pandemicznych. W dniu wczorajszym powiatowy inspektor sanitarny w Toruniu podjął decyzję, że naruszenia prawa nie było, wszyscy mogli się bawić, maseczki nie trzeba było zakładać, a pan Ziobro z panem Błaszczakiem byli tam przypadkiem. Nie ma zgody na to, żeby politycy Prawa i Sprawiedliwości i duchowni, którzy ich wspierają stali ponad prawem. Nie ma zgody na to, żeby jedni nie mogli spędzać świąt w większej liczbie niż pięciu zaproszonych gości i nie ma zgody na to, żeby inni spotykali się na zabawie bo tak trzeba nazwać tę uroczystość, która odbyła się w świątyni.

Dlatego w dniu dzisiejszym składamy wniosek o odwołanie Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Toruniu. Zwracamy się do Głównego Inspektora Sanitarnego z jasnym stanowiskiem. Koniec z ludźmi ponad prawem. Koniec z ludźmi, którzy w imię prawa i sprawiedliwości mówią, że nie doszło do naruszenia żadnych standardów. Inspektor powiatowy w Toruniu stanął po stronie władzy. Doprowadził do sytuacji, że dziś śmiać się mogą zwykli ludzie z ograniczeń które wprowadzamy. Rydzykowi można, obywatelowi zwykłemu nie. Państwo prawa jest równe dla wszystkich. I Rydzyk powinien ponosić taką samą odpowiedzialność jak każdy inny obywatel. Skoro powiatowy inspektor sanitarny tego nie dostrzega powinien odejść i dlatego wniosek o jego odwołanie.

Dajemy tydzień czasu na to, aby została podjęta odpowiednia decyzja Głównego Inspektora Sanitarnego. Jeżeli w ciągu najbliższego tygodnia ta decyzja powiatu nie zostanie zmieniona jeszcze w tym roku przeprowadzimy kontrolę poselską w Wojewódzkiej Inspekcji Sanitarnej u pana Wojciecha Kopera wierząc i ufając, że to nie jest tak że wojewoda czy służby podległe że minister służby podległe politycznie reagują po to, żeby parasol ochronny otwierać nad Tadeuszem Rydzykiem. Koniec z państwem w państwie, w którym jeden duchowny jest spowiednikiem dla wielu politycznych przyjaciół z Prawa i Sprawiedliwości.

Joanna Scheuring-Wielgus:

Nie może być tak, że mamy równych i mniejszych. Nie może być tak, że Kościół ale również rządzący traktowani są zupełnie inaczej niż my wszyscy, którzy ani do tego rządu nie należymy, ani nie jesteśmy biskupami i księżmi. Są dowody na to, że przepisy zostały złamane. Pan Ziobro minister sprawiedliwości i prokurator generalny bez maseczki, a tutaj księża wygodnie siedzący, uczestniczący w tym spektaklu teatralnym, który miał miejsce w tę właśnie sobotę bez maseczek. Jak Inspektorat Sanitarny nie mógł tego nie zauważyć. Przecież my wszyscy to widzimy. Powtórzę jeszcze raz nie ma równych i równiejszych!

Złożyłam wniosek do prokuratury właśnie na tę imprezę, która miała miejsce w Toruniu, organizowaną przez prezesa Rydzyka i już wiem, bo dostałam taką informację z prokuratury toruńskiej, że sprawa będzie rozpatrywana. Mam nadzieję, że prokuratura nie będzie obawiała się ukarać tych, którzy przepisy złamali, że prokuratura nie będzie bała się ukarać swojego zwierzchnika, że złamał przepisy które obowiązują wszystkich. Powtórzę jeszcze raz nie ma równych i mniejszych, nikt nie powinien być ponad prawem. Ani Kościół ani rządzący!

Obejrzyj całą konferencję prasową!