Anna-Maria Żukowska:

Zdecydowanie sprzeciwiamy się złożonemu przez Fundację Ordo Iuris projektowi ustawy, złożonemu w trybie obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej, która ma na celu wypowiedzenie umowy międzynarodowej jaką jest konwencja o przeciwdziałaniu przemocy wobec kobie, zwana też Konwencją Stambulską.

Wanda Nowicka:

Projekt Ordo Iuris wypowiedzenia konwencji antyprzemocowej jest nie tylko szkodliwy dla kobiet, ale jest on przede wszystkim oparty na jednym wielkim kłamstwie tak, jak wszystkie projekty składane przez Ordo Iuris. Po pierwsze konwencja jest jedynym dokumentem, który wprowadza profilaktykę przeciw przemocy. Czasem kobiety giną w wyniku przemocy, ale państwo dobre dla społeczeństwa powinno przeciwdziałać tej straszliwej patologii życia rodzinnego. I właśnie takie gwarancje i takie mechanizmy wprowadza konwencja przeciw przemocy. Po drugie, pozbawienie kobiety ochrony ze strony konwencji przeciw przemocy pozbawia nas ochrony międzynarodowej. Kobiety mogły i mogą do tej pory skarżyć do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w przypadku, gdyby prawa gwarantowane Konwencją były im odmówione. Polki, europejki pozbawione były ważnego mechanizmu europejskiego ochrony ich praw. No i wreszcie konwencja wprowadza instrument kontroli nad wprowadzonym prawem, a zatem jeżeliby się okazało, że są przepisy które nie działają one mogłyby być właśnie dzięki konwencji zmieniane i poprawiane. Dlatego też pozbawienie Polek ochrony przed przemocą w rodzinie jest nie tylko skandalem, ale przede wszystkim zmienia całą sytuację rodziny. Nie może być tak, że  broniąc danej rodziny jednocześnie toleruje się i akceptuje wszelkie zjawiska negatywne związane z przemocą. Nie wolno bronić oprawców kosztem kobiet. Chciałabym się zapytać Jarosława Kaczyńskiego czy pan panie prezesie, panie premierze  zamierza poprzeć projekt Ordo Iuris. Czy zamierza pan nadal kontynuować wojny z kobietami tym razem na froncie walki z przemocą. Wojny, którą nie kobiety wywołały. Czy jednak pan ten projekt odrzuci? Ja apeluję, żeby pan i pana partia ten projekt odrzucili. Chciałabym również zaapelować do prezydenta Dudy. Oczekuję, że pan prezydent zanim w ogóle zaczną się procedury sejmowe zapowie, że wycofania konwencji nigdy nie podpisze. Inaczej kobiety tego panu prezydentowi nie wybaczą.

Małgorzata Prokop-Paczkowska:

Słabość polskiego rządu wywołuje agresję religijnych fundamentalistów. Słabość polskiego rządu daje przestrzeń do działania ludziom którym marzy się powrót do średniowiecznego porządku świata. Słabość polskiego rządu rozuchwala tych, którzy chcą odebrać kobietom im prawa, a  nam wszystkim wolność do decydowania o sobie. Ordo Iuris to nie są ludzie, którzy modlą się w kościołach. To są ludzie którzy przenikają do struktur państwa po to, aby wpływać na legislację po to, aby ustanawiać prawa dla nas wszystkich. Mocne i mądre rządy państw nie pozwalają na działania takich szkodników. Niestety Jarosław Kaczyński do walki z kobietami, bo sam ją prowadzi wystawia albo swoich przybocznych typu Julia Przyłębska albo swoich nawiedzonych katolików typu Czarnecki który ma zmieniać podręczniki takie, aby odbierać nam nasze prawa. Nie pozwolimy nie pozwolimy odbierać praw kobietom ani odbierać nam naszej wolności wolności do decydowania o tym co jest dobre a co jest złe.

Obejrzyj całą konferencję prasową!

Fot. Dawid Dobrogowski