Rok 2020 przyniósł nie tylko kryzys w obszarze ochrony zdrowia, ale również w dużej części polskiej gospodarki, przedstawiciele wielu branż - turystycznej gastronomicznej, reklamowej, transportowej i hotelarskiej - mierzą się nie tylko ze skutkami gospodarczymi, ale przede wszystkim z lockdownem, po raz drugi ogłoszonym przez rząd Mateusza Morawieckiego.

Najbardziej zagrożone kryzysem branże to jedna czwarta polskiej gospodarki, to 4 miliony 200 tysięcy pracownic i pracowników, którzy są w nich zatrudnieni. 4 miliony 200 tysięcy rodzin w całej Polsce, które nie są pewne jutra wchodzi, ponieważ nie wiedzą czy po obecnej tarczy branżowej przyjdzie jeszcze jakakolwiek pomoc. Nie wiedzą też czy pomoc z obecnej tarczy będzie, na tyle by spełniać potrzeby pracowników i pracodawców, że okaże się skuteczna.

Do pani marszałek Elżbiety Witek składamy wniosek, który ma zmusić pana wicepremiera Jarosława Gowina do przedłożenia informacji w sprawie sytuacji w branżach, które są najbardziej zagrożone utratą przychodów w czasie pandemii oraz jego propozycji wsparcia dla pracowników i przedsiębiorców w roku 2021.

Chcielibyśmy się również dowiedzieć, dlaczego mamy tak duże opóźnienia w wypłacaniu pomocy branżowej, która ruszyła 19 grudnia, ale do dziś wielu przedsiębiorców nie ma żadnej informacji. kiedy otrzyma pierwsze środki.

Oczekujemy również ewaluacji wszystkich dotychczasowych tarcz, które zostały przyjęte w poprzednim roku. Lewica oczekuje takiego dokumentu, z którego dowiemy się: ile osób i ilu przedsiębiorców oraz ile osób zatrudnionych na umowach cywilno-prawnych skorzystało z pomocy państwa; w jakiej wysokości wykorzystane zostały na ten cel środki i na ile były one efektywne?

list040121

Anna-Maria Żukowska podczas konferencji prasowej powiedziała:

Już kwartał Jarosław Gowin jest ministrem i chcemy go zapytać oto w jaki sposób planuje pomóc pracownikom i przedsiębiorcom. Oczekujemy również ewaluacji wszystkich dotychczasowych tarcz, które zostały przyjęte w poprzednim roku. Lewica oczekuje takiego dokumentu, z którego dowiemy się: ile osób i ilu przedsiębiorców oraz ile osób zatrudnionych na umowach cywilno-prawnych skorzystało z pomocy państwa; w jakiej wysokości wykorzystane zostały na ten cel środki i na ile były one efektywne?

Krzysztof Gawkowski podczas konferencji prasowej powiedział:

Rok 2020 przyniósł nie tylko kryzys w obszarze ochrony zdrowia, ale również w dużej części polskiej gospodarki, przedstawiciele wielu branż - turystycznej gastronomicznej, reklamowej, transportowej i hotelarskiej - mierzą się nie tylko ze skutkami gospodarczymi, ale przede wszystkim z lockdownem, po raz drugi ogłoszonym przez rząd Mateusza Morawieckiego.

Niestety wiele z nich cały czas mierzy się z kryzysem dlatego że rząd czegoś nie dopatrzył czegoś zapomniano, że gdzieś pojawiły się wątpliwości. Od kilku miesięcy nowy Minister Rozwoju, Pracy i Technologii niestety nie daje podstaw do tego, żebyśmy mogli powiedzieć, że w polskiej gospodarce dobrze się dzieje.  Jest wręcz przeciwnie, od początku urzędowania ministra Gowina w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów i w resorcie rozwoju można odnieść wrażenie, że polska gospodarka nie ma nie ma ani dobrego gospodarza z pomysłami. Dlatego też chcemy obudzić pana ministra Gowina, który komunikuje się z nami za pośrednictwem Twittera - z zimowego snu.

Składamy wniosek do pani marszałek Elżbiety Witek, który ma zmusić pana wicepremiera Jarosława Gowina do przedłożenia informacji w sprawie sytuacji w branżach, które są najbardziej zagrożone utratą przychodów w czasie pandemii oraz jego propozycji wsparcia dla pracowników i przedsiębiorców w roku 2021. Nasz wniosek dotyczy kilku elementów. Pierwszy z nich dotyczy konkretnych rozwiązań jakie mają zostać przedłożone przedsiębiorcom i uratować miliony miejsc pracy w 2021 r. Druga sprawa to chcielibyśmy się dowiedzieć, dlaczego mamy tak duże opóźnienia w wypłacaniu pomocy branżowej, która ruszyła 19 grudnia, ale do dziś wielu przedsiębiorców nie ma żadnej informacji. kiedy otrzyma pierwsze środki.

Zgodnie z obietnicą Mateusza Morawieckiego, pierwsze pieniądze miałby być wypłacane na początku listopada, zaczęto 19 grudnia, ale do dzisiaj są to śladowe ilości. Zwrócimy się również w specjalnym piśmie do Mateusza Morawieckiego i ministra Jarosława Gowina, aby został przedłużony termin składania wniosków o pomoc branżową, które zakończyła się 31 grudnia, przedsiębiorcy powinni mieć możliwość składania takich wniosków co najmniej do 15 stycznia. Okres świąt pozwolił na złożenie wniosków o dofinansowanie jedynie 40 tysiącom przedsiębiorstw, biorąc pod uwagę, iż z wiosennej tarczy skorzystało ponad 300 tysięcy, widać jaka jest różnica w dostępności wsparcia. Na to wszystko nie może być zgody i domagamy się, aby minister Gowin w końcu do Sejmu przybył i przedstawił swój plan. Chcemy przedstawić swoje konkretne propozycje, mając na względzie te wszystkie tarcze oraz te wszystkie numery PKD, ponieważ czasami mówimy o branżach, ale brakuje numerów PKD które powinny być dokładnie wylistowane w tarczy antykryzysowej jednej drugiej czy piątej. Dzisiaj przedsiębiorcy czekają na pomoc, a nie na występy telewizyjne ministrów Dworczyka, Gowina, czy też premiera Morawieckiego, czekają na konkretne kwoty oraz na konkretne środki finansowe jakie powinny zostać przedłożone.

Zdrowie jest bardzo ważne, 2021 rok przynosi nadzieję, że szczepionka pomoże, ale za tym wszystkim może przejść jeszcze większy kryzys gospodarczy. Stąd nasz wniosek i nadzieja, że zarówno pani marszałek Elżbieta Witek, jak i wicepremier Jarosław Gowin nas wysłuchają.

Dariusz Standerski podczas konferencji prasowej powiedział:

Najbardziej zagrożone kryzysem branże to jedna czwarta polskiej gospodarki, to 4 miliony 200 tysięcy pracownic i pracowników, którzy są w nich zatrudnieni. 4 miliony 200 tysięcy rodzin w całej Polsce, które nie są pewne jutra wchodzi, ponieważ nie wiedzą czy po obecnej tarczy branżowej przyjdzie jeszcze jakakolwiek pomoc. Nie wiedzą też czy pomoc z obecnej tarczy będzie, na tyle by spełniać potrzeby pracowników i pracodawców, że okaże się skuteczna. W momencie, kiedy miliony polskich rodzin boją się o swoją przyszłość, nieobecność ministra Jarosława Gowina nie pomaga, podobnie jak brak strategii. Dlatego oczekujemy, że pan premier Gowin wystąpi na forum Sejmu i przedstawi strategię wsparcia przedsiębiorców i pracowników oraz strategię rozwoju po kryzysie. Pamiętajmy, że niektóre branże są zamknięte już 10 miesięcy i bardzo często to jest kwestia tego, ile pieniędzy było na ich kontach 10 miesięcy temu i jak długo uda im się jeszcze przetrwać. To właśnie od tej jednej czwartej polskiej gospodarki zależy, w jakiej formie wejdziemy w 2021 rok, ale bez konkretnych pomysłów i propozycji czeka nas ostra recesja, z której będziemy wychodzić przez kolejne lata.

Dlatego mamy nadzieję, że minister Jarosław Gowin dokona oceny dotychczasowych tarcz antykryzysowych oraz przedstawi spójny i jasny program gospodarczy, który wyjdzie poza prezentację w Power Point-cie i będzie bardziej skuteczny od zapomnianej przez wszystkich strategii Mateusza Morawieckiego.