Od czwartkowego poranka trwa zamieszanie wywołane niezapowiedzianym uruchomieniem rejestracji na szczepienie dla osób powyżej 40 roku życia. Pełnomocnik rządu ds. szczepień Michał Dworczyk poinformował opinię publiczną, że w systemie rejestracji wystąpił błąd dotyczący wyboru możliwych terminów otrzymania preparatu. W konsekwencji czego wyłączono możliwość internetowej rejestracji na szczepienie. Obecne wydarzenia pokazały, iż system przygotowany przez rząd Mateusza Morawieckiego wpierw szczepi uprzywilejowanych cyfrowo, którzy mogą zapisać się przez Internet, a pomija seniorów, kasjerki i opiekunów osób niepełnosprawnych.

Takie wpadki powodują osłabienie zaufania społeczeństwa do szczepień. W związku z tak poważnymi problemami minister Michał Dworczyk powinien podać się do dymisji. Rząd zapewnia, że panuje nad sytuacją, ale dzisiejsze wydarzenia oraz rekordowa liczba nowych zakażonych – 35 251 – temu przeczy. Dlatego występujemy do rządu o udostępnienie wszelkich dokumentów związanych z harmonogramem szczepień, a także zaczynamy wątpić czy taki dokument w ogóle istnieje. Jednocześnie występujemy do NIK z wnioskiem o sprawdzenie procesu szczepień na COVID-19 w Polsce.

Krzysztof Gawkowski podczas konferencji prasowej powiedział:

Dziś jest 1 kwietnia, ale to nie jest Prima Aprilisowa konferencja, ale o chaosie w polskim rządzie. Od 3 miesięcy słyszymy, że plan rządu na szczepienia to plan odpowiedzialności za Polki i Polaków. Dzisiejszy poranek udowodnił, że rząd Prawa i Sprawiedliwości to jest rząd chaosu. Błąd systemu, który ogłosił pan minister Dworczyk to jest błąd Prawa i Sprawiedliwości i błąd rządu Mateusza Morawieckiego. Wszystko co od trzech miesięcy słyszymy o szczepieniach, to zapewnienia o tym, że każda grupa wiekowa będzie w odpowiednim czasie zaszczepiona, że nie będzie problemów z zapisami. Niestety im dłużej trwają szczepienia, tym większy panuje chaos. Prawo i Sprawiedliwość i rząd Mateusza Morawieckiego nie panuje nad pandemią koronawirusa i nie panuje nad wyjściem z pandemii. Błąd systemu to błąd rządu Mateusza Morawieckiego. Minister Dworczyk z pełną odpowiedzialnością o godzinie ósmej rano zapewniał, że wszystko jest pod kontrolą. Po dwóch godzinach powiedział, że mamy usterkę, a po kolejnych trzech, że mamy błąd systemu. Polskie państwo walczy z pandemią w sposób chaotyczny i niezorganizowany oraz przy braku jakiejkolwiek strategii dotyczącej szczepień. Brak jest też współpracy z samorządami, obywatelami oraz organizacjami pozarządowymi. A dziś kolejny rekordowy dzień i ponad 35 tysięcy zakażeń COVID-19.

Rząd już dwukrotnie zapewniał, że skończyliśmy i trzykrotnie wygraliśmy. Panie premierze Morawiecki, albo Pan tu kłamie albo uważa Pan, że Polki i Polacy są nie rozsądnym i głupim narodem. Nie ma zgody na to, abyśmy byli traktowani jak owce, które są prowadzone bez mądrego pasterza, bo Pan nie jest takim pasterzem. Ostatnie godziny pokazują, że nie ma dzisiaj zrozumienia w rządzie dla sytuacji, która dzieje się w polskich miastach i miasteczkach. 35 tysięcy zakażeń i kilkaset zgonów to jest odpowiedzialność tego rządu. Jeszcze dziś złożymy wniosek do Mateusza Morawieckiego o ujawnienie i przedstawienie dokumentów rządowych dotyczących szczepień i planu szczepień. Chcemy dowiedzieć się czy premier wraz z ministrem Dworczykiem mówią o planach szczepień w sposób odpowiedzialny, czy robia to na konferencjach prasowych nie wiedząc kto za tym stoi. Złożymy również wniosek do Najwyższej Izby Kontroli o przeprowadzenie procedury sprawdzające całą infrastrukturę dotyczącą szczepień, zamówień preparatów i informacji, które dotyczą procesu zarządzania w Polsce procesem wychodzenia z pandemii. Rząd stracił prawo do tego, żebyśmy mogli powiedzieć, że komukolwiek ufamy. Dwa dni temu zapewniali o tym, że nad wszystkim panują, a dzisiaj nie panują nad niczym.

Anita Sowińska podczas konferencji prasowej powiedziała:

To co się stało dzisiaj rano to jest jakiś ponury okrutny żart. Ludzie się boją. Umierają nasi bliscy. Mamy ponad 35 tysięcy zakażeń a pan minister Dworczyk wychodzi i mówi, że to jest błąd systemu. Cały ten rząd to jest błąd systemu! Ten rząd nie panuje kompletnie nad niczym, nie panuje nad logistyką, nie panuje nad systemem komputerowym, nie panuje nad systemem informatycznym. To jest po prostu jakiś ponury żart. Weźcie się w końcu do roboty, a nie zajmujecie się tylko politycznym PR-em.

Marcin Kulasek podczas konferencji prasowej powiedział:

Wielkie otwarcie szczepionkowe stało się dzisiaj ponurym i marnym żartem Prima Aprilis-owym. Minister Dworczyk na konferencji powiedział, że to błąd systemu, że to usterka. Ten rząd to jest jedna wielka usterka. Minister Dworczyk po tym co się stało powinien podać się do dymisji! Rząd Zjednoczonej Prawicy powinien podać się do dymisji! W momencie, w którym wzrasta zaufanie do szczepień, rząd robi sobie żarty z ludzi, którzy rzeczywiście chcą się zaszczepić. To może oznaczać porażkę w przekonywaniu ludzi do szczepień i szczepionek. Pytanie jest jeszcze jedno: gdzie jest prezydent i jego żona nauczycielka? Dlaczego nie namawiają Polaków do szczepień? I apel do pana prezydenta Andrzeja Dudy: Panie prezydencie, czas zimowy się już skończył, warto by było się obudzić, to jest już wiosna!