Samorządowcy związani z Lewicą chcą się włączyć w proces szczepień przeciwko COVID-19, aby go przyspieszyć proponują udostępnienie infrastruktury pod centra szczepień w postaci budynków szkół oraz hale sportowe. Warszawskie Bielany, Katowice, Częstochowę, Łódź, Elbląg, Bydgoszcz, Świdnicę, Ostrów Wielkopolski czy Słupsk – to przykładowe miasta rządzone lub współrządzone przez lewicowych samorządowców, a które chcą pomóc.

Robert Biedroń podczas konferencji prasowej powiedział:

Samorządy, w których rządzi lub współrządzi Lewica chcą pomóc i będą w całym kraju wyznaczać nowe punkty szczepień i udostępniać infrastrukturę, aby jak najszybciej zaszczepić wszystkich chętnych. Katowice, Częstochowę, Łódź, Elbląg, Bydgoszcz, Świdnicę, Ostrów Wielkopolski czy Słupsk to miasta, które chcą pomóc.

Odłóżmy spory polityczne na bok! Tu chodzi o ludzkie życie! Ponawiam również apel do prezydenta Andrzeja Dudy o zwołanie Rady Bezpieczeństwa Narodowego, aby porozmawiać o walce z pandemią.

Burmistrz warszawskich Bielan Grzegorz Pietruczuk podczas konferencji powiedział:

Dzielnica posiada 4 hale podobne do Centrum Rekreacyjno-Sportowym, z którego korzysta zazwyczaj około 1500 osób dziennie. Chcemy zadeklarować, że te obiekty, z tym obiektem jako głównym, są do dyspozycji do tego, żeby tworzyć tutaj masowe punkty szczepień. Uważamy, że jesteśmy w stanie logistycznie sobie poradzić z tym tematem. Ze strony rządu byśmy oczekiwali pomocy w kwestii personelu, jeżeli jest możliwość - personelu wojskowego, bardzo dobrze nam się współpracuje z Wojskami Obrony Terytorialnej. Potrzebujemy dosłownie kilkadziesiąt godzin, żeby te obiekty dostosować do wymagań, które postawi przed rząd w kwestii masowych szczepień. Jesteśmy gotowi te obiekty oddać tak, aby mieszkańcy nie musieli się daleko poruszać środkami komunikacji miejskiej.

Karolina Pawliczak podczas konferencji powiedziała:

Lewica była, jest i będzie. Udowodniliśmy przez szereg ustaw, które złożyliśmy Sejmie bieżącej kadencji. Chcemy, aby małe ojczyzny współpracowały z rządem, ale przede wszystkim, aby rząd współpracował z samorządami.

Lewica konsultuje wiele spraw z jednostkami samorządu terytorialnego, a co robi rząd? Rząd dzisiaj dożyna samorządy. Poprzez brak środków finansowych z powodu utraconych wpływów z podatków, samorządy mają dzisiaj bardzo trudną sytuacją. Ale w tym bardzo trudnym okresie pandemii, rząd zwraca się do nich o pomoc, ale jest to przynajmniej o rok za późno. Lewica apeluje o współpracę rządu z samorządowcami od wielu miesięcy, małe ojczyzny od dawna deklarują chęć współpracy, ponieważ chcą działać na rzecz swoich lokalnych społeczności. Mamy nadzieję, że nadszedł ten czas, aby rząd zrozumiał jak potężny błąd popełnił.

Posłowie Lewicy będą sprawdzać jak ta współpraca będzie wyglądać, nie tylko w obszarze ochrony zdrowia, podziału środków finansowych oraz inwestycji, o które docierają tylko do samorządów rządzonych przez PiS. Wierzymy, że walka z pandemią nie ma barw politycznych i ta współpraca od tej pory będzie się odbywać na innych zasadach.