Rośnie liczba ataków antyszczepionkowców na punkty szczepień przeciwko COVID-19. Wpierw Grodzisk Mazowiecki, a w ostatnich dniach do incydentów doszło w Poznaniu oraz w Zamościu. Ludzie, którzy sami się nie szczepią i zagrażają naszemu bezpieczeństwu publicznemu, teraz zaczęli atakować punkty, do których przychodzą Polki i Polacy, którzy dbają o swoje zdrowie, a także o zdrowie publiczne.

Ruchy antyszczepionkowe nie mogą czuć się bezkarne, to może spowodować eskalację przemocy. Ze strony rządu brak jest niestety silnej reakcji. Minister Ziobro, który zawsze pozuje na szeryfa, teraz milczy. Lewica ma konkretne propozycje działania, które rząd powinien jak najszybciej wdrożyć. Batem na terror ruchów antyszczepionkowych powinno być rozszerzenie działań sądów 24-godzinnych na występek przeciwko krytycznej infrastrukturze medycznej. PiS wielokrotnie pokazał, iż potrafił przeforsować zmianę w prawie w ekspresowym tempie, zwłaszcza w czasie pandemii, do tego potrzebna jest tylko wola polityczna.

Nadchodzi czwarta fala koronawirusa, a rząd mierzy się z fiaskiem Narodowego Programu Szczepień. Trudno nie zauważyć, że im większe poparcie dla PiS w danym regionie, tym niższy jest tam odsetek osób, które przyjęły szczepionkę przeciwko COVID-19. Obóz władzy o tym wie i otwarcie flirtuje z antyszczepionkowcami, zamiast postawić na zdrowie Polek i Polaków patrzy na aktualne słupki poparcia. Sondaże są dla Zjednoczonej Prawicy coraz gorsze i ewidentnie widać, iż rządzący nie chcą zrazić do siebie żadnej większej grupy społecznej. Nie ma na to zgody Lewicy. Życie oraz zdrowie Polek i Polaków nie może być zakładnikiem sondaży popularności PiS.

Krzysztof Gawkowski podczas konferencji prasowej powiedział:

Narodowy Program Szczepień od kilku tygodni przyciąga coraz większą uwagę. Szczepień jest mało, a polskie państwo nie inwestuje w ten proces. Mamy również do czynienia ze wzmożoną akcją antyszczepionkową, które na początku miały charakter wystąpień publicznych, ale dzisiaj przeradzają się w atakowanie tych, którzy niosą dobro. Mówię tu o medykach oraz o samej szczepionce.

Całą tę sprawę należy nazwać po imieniu, antyszczepionkowcy wdają się w bandytyzm i robią wszystko, aby ci którzy chcą się szczepić zostali sterroryzowani. Ruch antyszczepionkowy rośnie w siłę, a rząd nie działa. A tam gdzie brak jest działania pojawiają zachowania bandyckie i mamy do czynienia z takimi wydarzeniami, jak w Zamościu.

Lewica od wielu tygodni mówi, iż potrzeba większej promocji szczepień przeciwko COVID-19, aby dotarły one do jak największej części naszej populacji. Ani premier, ani minister Niedzielski, ani minister Dworczyk poza gadaniem nie robią nic, co mogłoby pokazać, że rząd jest zdeterminowany, aby większa część Polek i Polaków się zaszczepiła.

Za to posłanki i posłowie PiS od wielu tygodni flirtują z ruchami antyszczepionkowymi i puszczają do nich oko, co wzmacnia poczucie bezkarności osób, którzy terroryzują tych, którzy chcą się szczepić.

Nie może być na to zgody. Z małej agresji rodzą się wielkie nieszczęścia. Dziś podpalenia a jutro pobicia, a w kolejnych dniach jeszcze mocniejsze ataki. Może nawet morderstwa? Może narodzi się przeświadczenie, że ten kto się szczepi to kogoś zdradza i oszukuje. Dziś trzeba reagować, ponieważ brak mocnej reakcji w przyszłości będzie powodował jeszcze większe katastrofy.

Katarzyna Kotula podczas konferencji prasowej powiedziała:

Minister Ziobro, który tak często udaje groźnego szeryfa, który ma wszystko pod kontrolą, dziś wydaje się być bezradny. Nie słyszymy jego głosu, ani znamy jego pomysłów na działanie. A przecież dzisiaj w niebezpieczeństwie są zarówno, ci którzy chcą się szczepić oraz medycy. A to przecież dzięki nim możemy przejść suchą stopą przez nadchodzącą czwartą falę. Dlatego jako Lewica apelujemy o konkretne działania i wychodzimy dzisiaj z konkretną propozycją i z apelem o rozszerzenie działania sądów 24-godzinnych oraz przyspieszonego postępowania w przypadku występku przeciwko krytycznej infrastrukturze medycznej.

Jesteśmy przekonani, że w czasie pandemii rząd, który tak często dokonywał zmian w prawie przeciągu jednego dnia lub w przeciągu kilku godzin w bardzo ważnych przepisach, posiada władzę żeby takiej zmiany w prawie dokonać.

Paweł Krutul podczas konferencji prasowej powiedział:

Zwracamy się do generała Jarosława Szymczyka, Komendanta Głównego Policji i stawiamy następujące pytania: Czy sprawcą zdarzenia w Grodzisku Mazowieckim postawiono już zarzuty karne? Czy odnaleziono sprawców zdarzenia w Zamościu? Czy policja planuje zabezpieczenie innych punktów szczepień, w celu przeciwdziałania tego typu zdarzeniom?

Apelujemy do generała o wzmocnienie policyjnych patroli wokół punktów szczepień, żeby ludzie tam pracujący czyli się bezpiecznie. Ruchy antyszczepionkowe nie mogą czuć się bezkarne.