Wakacyjna trasa polityczek Lewicy napędzana jest pozytywną energią jej uczestniczek. Za nami już trzy dynamiczne weekndy i setki spotkań z Polkami i Polakami. Każdy kto uczestniczył w pikniku lub oglądał go w sieci musi przyznać, że to nie polityczna sztampa czy wyreżyserowany show. Posłanki łatwo nawiązują kontakt i szybko skracają dystans z rozmówcami. Czasami jest to wyborca Lewicy, raz jest to zwolennik PO, czasami rozmówcą jest piewca obozu władzy i dyskusja nie zawsze jest łatwa.

Krakow080821

Nie chodzi więc o jak największą liczbę selfie z wyborcami, ale o poważną rozmowę o Polsce i jej przyszłości. O czym mówią uczestnicy spotkań? Przede wszystkim o tym, że „to nie jest dobry czas na podwyżki dla polityków”. Poza tym Polki i Polacy chcą rozmawiać o „drożyźnie”, o edukacji, prawach kobiet, pytają też: „gdzie jest 770 mld z UE, którymi chwalił się rząd?”.

Tu już zawitał autobus polityczek Lewicy: Bielsko-Biała, Dąbrowa Górnicza, Kielce, Kraków, Mińsk Mazowiecki, Nowy Sącz, Ostrowiec Świętokrzyski, Płock, Przemyśl, Radom, Rybnik, Rzeszów oraz Siedlce.

- Jeździmy po Polsce i rozmawiamy. Za nami trzy intensywne weekendy - mówi posłanka Joanna Scheuring-Wielgus. - Żeby zmiana w Polsce mogła się dokonać, musimy o niej rozmawiać. Musimy w sobie uruchomić energię, która pozwoli tę zmianę wyzwolić. A stanie się to wyłącznie wtedy, gdy politycy i obywatele muszą działać z ludźmi - podkreśla posłanka Joanna Scheuring-Wielgus. - Słuchanie głosów obywatelek i obywateli to najważniejsze zadanie każdego polityka i polityczki - wtóruje jej Daria Gosek -Popiołek.

Autobus polityczek Lewicy do końca lata odwiedzi kilkanaście miast. Dużych i małych, wojewódzkich i powiatowych. - Będziemy w drodze przez wszystkie wakacyjne weekendy. Trasa oczywiście jest ustalona, ale zostawiamy sobie przestrzeń na spontaniczne działania. Gdy po drodze coś nas zainteresuje, to zatrzymamy się w dowolnym momencie - dodaje Scheuring-Wielgus.

Rybnik070821

- Porozmawiamy o drożyźnie w sklepach, o prawach kobiet, o świeckim państwie, o nowoczesnej szkole, o systemie ochrony zdrowia, ochronie środowiska i o wszystkim, z czym ludzie do nas przyjdą - zapowiada posłanka Katarzyna Kotula.

- Działanie na rzecz lepszej Polski to nasza wspólna sprawa, dlatego wypatrujcie posłanek Lewicy w Waszej okolicy i bierzcie udział w spotkaniach z nami – podkreśla Gosek-Popiołek. Uczestnicy spotkań częstowani się lewackimi jabłkami i lewacką wodą, jeżeli ktoś chce się przekonać, jak smakują, niech pilnie śledzi zapowiedzi i weźmie udział w spotkaniu.

Zapraszamy!

piknik260721