80 lat temu w wąwozie Babi Jar koło Kijowa niemieccy żołnierze dokonali największej masowej egzekucji w czasie II wojny światowej, rozstrzeliwując w ciągu kilku dni ponad 30 tys. Żydów. W Sejmie z inicjatywy Parlamentarnego Zespołu ds. Zbrodni Holocaustu w Babim Jarze, któremu przewodniczy poseł Lewicy Marek Rutka, odbyła się konferencja mająca na celu uczcić pamięć ofiar tej zbrodni.

Babi Jar jest jednym z symboli Holokaustu, jednakże historia tych mrocznych wydarzeń jest mało znana światowej opinii publicznej. 29 września 1941 r. niemieckie wojska rozpoczęły masowe egzekucje, które trwały aż do 17 października 1941 r. Na miejscu kaźni okupanci stworzyli obóz koncentracyjny, w którym w latach 1941-1943 mordowano także Polaków, Romów, rosyjskich jeńców oraz pacjentów szpitali psychiatrycznych. Według różnych źródeł ogólna liczba rozstrzelanych w Babim Jarze w latach 1941-1943 waha się w granicach 100-150 tys. osób.

W celu upamiętniania ofiar tych zbrodni w Kijowie powstaje Centrum Pamięci o Holokauście - Babi Jar, nowa instytucja ma być nowoczesnym ośrodkiem edukacyjno-badawczym zajmującym się problematyką Holocaustu.

BabiJar140921

W panelu Parlamentarnego Zespołu ds. Zbrodni Holocaustu w Babim Jarze w roli prelegentów udział wzięli:

• Aleksander  Kwaśniewski, Prezydent RP w latach 1995-2005
  • Irit Yakhnes -  Charge d’affaires Ambasady Izraela
  • prof. Barbara  Engelking
  • Michael  Schudrich, - Naczelny Rabin Polski

Aleksander Kwaśniewski, podczas konferencji prasowej powiedział:

Dziś chodzi o to, aby nie tylko powstało miejsce upamiętnienia tej zbrodni w Kijowie, ale aby nie tyle przewrócić, ale wręcz wprowadzić ją do świadomości Ukraińskiej. Mgła ciszy i zapomnienia z czasów ZSRR powoduje, iż ta historia dla świata jest nieznana. Chcemy, aby fakt tych masowych egzekucji w dobie II wojny światowej był powszechnie znany.

Będzie temu służyło miejsce upamiętnienia oraz akcja edukacyjna, na temat Holocaustu oraz Babiego Jaru odbędą się lekcje we wszystkich ukraińskich szkołach.

My, jako Polska możemy zaproponować naszym ukraińskim przyjaciołom nasze doświadczenia: Muzeum Żydów Polskich Polin oraz to jak potrafiliśmy sobie poradzić z problemem udziału niektórych naszych rodaków w zbrodniach np. w Jedwabnem. Dyskusja, którą toczymy w Polsce chodź trudna i bolesna jest też oczyszczająca.

BabiJar140921a