Przemoc w rodzinie ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji dzieci. Tym tematem zajął się parlamentarny zespół praw kobiet pod kierunkiem Wandy Nowickiej.

– Sytuacja dzieci budzi nasz najwyższy niepokój. Podczas spotkania przedstawicielki Ministerstwa Zdrowia przyznały, że nie ma specjalnych szkoleń dla lekarzy, w tym też lekarzy pediatrów, dzięki którym umieliby oni rozpoznawać przemoc domową u młodych pacjentów.Brakuje też regulacji, które w szczególny sposób pracowników ochrony zdrowia zobowiązywałyby do zgłaszania organom ścigania przypadków podejrzeń krzywdzenia  mówiła posłanka Wanda Nowicka.

konfa221121

Przedstawicielka Ministerstwa Edukacji i Nauki przyznała w trakcie prac parlamentarnego zespołu praw kobiet, że rozmowa w szkole z dziećmi i młodzieżą o przemocy domowej czy seksualnej jest uzależniona albo od żądania samych uczniów albo od szczególnej wrażliwości nauczycieli. Uczestniczki i uczestnicy spotkania niewiele też dowiedzieli się o pracach nad zmianą ustawy i przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie ze strony przedstawicielki Ministerstwa Pracy, Rodziny i Pomocy Społecznej. Z satysfakcją natomiast przyjęta została zapowiedź wprowadzenia definicji przemocy ekonomicznej.

Szefowa Grupy roboczej ds. przemocy, pos. Anita Kucharska-Dziedzic, doceniając gotowość do dialogu i współpracy wymienionych wyżej Ministerstw, ubolewała, że ze strony Ministerstwa Sprawiedliwości, do którego było najwięcej pytań, na posiedzenie Zespołu nie przybył nikt. Nie wiemy zatem, co z kluczowymi zapisami rezolucji Parlamentu Europejskiego chroniącymi dzieci przed przemocowymi rodzicami, o których wprowadzenie w Polsce apelują organizacje zajmujące się pomocą ofiarom przestępstw. Nie wiemy, co z senacką nowelą zapisów o natychmiastowej izolacji sprawcy, która w sejmowej zamrażarce leży już rok, a minister sprawiedliwości nie przedstawia własnych propozycji. Nie wiemy także, dlaczego dzieci praktycznie nie są uwzględniane jako pokrzywdzone przemocą domową i nie ściga się sprawców krzywdzenia dzieci, jeśli są nimi rodzice, bo to ułamek spraw ściganych z art. 207 KK.

Brakuje działań prewencyjnych i profilaktyki przemocy w szczególności, wobec dzieci. Temu będzie poświęcone następne posiedzenie Zespołu – podsumowała Wanda Nowicka.

W dwugodzinnej debacie i wypracowywaniu rekomendacji wzięła udział także strona ekspercko-społeczna: ze Stowarzyszenia BABA P. Ilona Motyka, mec. Dorota Seweryn-Stawarz z Fundacji na Rzecz Równości i mec. Danuta Wawrowska z Kongresu Kobiet i Stowarzyszenia “Alimenty to nie prezenty”.