- Apelujemy, aby odpowiednie służby państwowe niezwłocznie doprowadziły do postawienia przed sądem organizatorów i sprawców tych haniebnych zachowań – czytamy w opinii wydanej przez Komisję Mniejszości Narodowych i Etnicznych w sprawie antysemickich zajść w Kaliszu. 11 listopada na głównym rynku jednego z najstarszych polskich miast zgromadziło się kilkaset osób. Krzyczano „śmierć Żydom” i spalono reprint „Statutu Kaliskiego”, przywileju tolerancyjnego dla Żydów, wydanego 750 lat temu przez księcia Henryka Pobożnego. Organizatorem marszu był znany ze swoich antysemickich poglądów Aleksander Jabłonowski. Bez problemu otrzymał on zgodę prezydenta miasta na organizację wydarzenia.

Komisja potępiła antysemickie zajścia w Kaliszu, a także zwróciła uwagę, iż są one „nie tylko zagrożeniem porządku prawnego w Polsce. Sprawiedliwe ukaranie sprawców jest niezbędne dla zachowania spokoju i porządku publicznego”.

Opinia nr 3

Komisji Mniejszości Narodowych i Etnicznych

uchwalona na posiedzeniu w dniu 13 grudnia 2021 r.

do Prezesa Rady Ministrów

w sprawie aktów antysemityzmu w dniu 11 listopada 2021 roku w Kaliszu.

Komisja Mniejszości Narodowych i Etnicznych Sejmu RP wyraża głębokie zaniepokojenie wydarzeniami w Kaliszu 11 listopada 2021 roku. W czasie marszu uczestnicy wznosili antysemickie hasła i spalili na Głównym Rynku kopię tekstu Statutu Kaliskiego, przywileju tolerancyjnego dla Żydów, wydanego przez księcia kaliskiego Bolesława Pobożnego w 1264 r.

Tym samym naruszono niektóre artykuły Konstytucji RP, w tym artykuł 32, który stanowi: „1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne. 2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny”.

Apelujemy, aby odpowiednie służby państwowe niezwłocznie doprowadziły
do postawienia przed sądem organizatorów i sprawców tych haniebnych zachowań.

Wydarzenia w Kaliszu są nie tylko zagrożeniem porządku prawnego w Polsce. Sprawiedliwe ukaranie sprawców jest niezbędne dla zachowania spokoju i porządku publicznego. Zwracamy uwagę, że złamane zostało prawo i nie powinno to zostać bez odpowiedzi, bowiem pokazałoby to słabość państwa polskiego i mogło doprowadzić
do kolejnych tego typu ekscesów.

Przewodnicząca Komisji

Wanda Nowicka