W czwartek Ministerstwo Zdrowia przekazało informację o 14 325 nowych zakażeniach koronawirusem; zmarło 709 osób z COVID-19.

Na dzisiejszej konferencji prasowej politycy Klubu Lewicy żądali informacji rządu w Sejmie w sprawie przygotowań służby zdrowia do kolejnej fali koronawirusa. Jak przekazali podczas konferencji, wniosek w tej sprawie zostanie złożony podczas najbliższego posiedzenia.

Krzysztof Gawkowski:

Nie są wdrażane żadne nowe instrukcje, które zapadają na posiedzeniach Rady Medycznej przy premierze. Nie działamy i w pomocy w opiece zdrowotnej, w przeciwdziałaniu i w aktywnościach dotyczących szczepień, a także tam, gdzie powinna być większa aktywność gospodarcza.

Beata Maciejewska:

Apelujemy o otwieranie siatki szpitali covidowych, a także o informację ile i jakie szpitale tymczasowe powstaną. To nie może dalej tak wyglądać, że szpitale są zajęte przez łóżka osób, które najczęściej są niezaszczepione.

Krzysztof Śmiszek:

Lewica na najbliższym posiedzeniu Sejmu złoży wniosek o informację rządu na temat przygotowań służby zdrowia i systemu ochrony zdrowia do kolejnej fali koronawirusa. Ta kolejna fala, omikronowa właściwie już wchodzi w życie i tak naprawdę zastępuje czwartą falę, więc nie będzie chwili na dywagację, nie będzie chwili na jakieś planowanie. Trzeba już dziś pokazać Polkom i Polakom, jaki rząd ma plan na zwalczenie piątej fali.

Magdalena Biejat:

Już w obecnej sytuacji mamy do czynienia z kryzysem. Jeśli chcemy, żeby gorzej nie było, działać musimy dziś. Na początku grudnia Lewica złożyła projekt ustawy dotyczący obowiązku szczepień przeciw COVID-19.

Obejrzyj całą konferencję prasową!