Marek Rutka:

Blisko miesiąc temu Lewica złożyła projekt ustawy o obowiązkowych szczepieniach. Za kilka dni przekroczymy prawdopodobnie w Polsce pułap 100 tys. zgonów na COVID-19. Pytanie ile jeszcze, do jakiego poziomu musimy dojść, aby rządzący podjęli odpowiedzialne, poważne działania w ochronie Polek i Polaków. Pytanie czy to nic nie robienie, które trwa od początku pandemii, te pozorowane ruchy czy to nie jest program który można byłoby nazwać „Eutanzają+”. To są mocne słowa ale za tymi ofiarami kryją się ludzkie dramaty, kryją się dramaty Polek i Polaków. 100 tysięcy osób nie zasiadło do stołu wigilijnego, nie świętowało Nowego Roku. To wszystko to jest efekt zaniedbań. Ta ustawa posła Hoca, która wkrótce ma być procedowana, a dzisiaj będzie wysłuchanie publiczne na ten temat, w tej ustawie faktycznie wybito zęby. To znaczy pracodawca w zasadzie będzie mógł tylko zapytać się łaskawie pracownika czy zaszczepił się czy nie. Nie daje praktycznie pracodawcy żadnych narzędzi do tego, aby pracownik który się nie zaszczepił, który jest nieodpowiedzialny, który naraża zdrowie i życie swoich kolegów i koleżanek był odsunięty był odsunięty od pracy. Z tej ustawy usunięto zapisy o obowiązkowych szczepieniach nauczycieli i funkcjonariuszy służb mundurowych. W Stanach Zjednoczonych Prezydent podjął bardzo radykalne kroki i już dzisiaj żołnierze w Stanach Zjednoczonych, którzy nie poddają się szczepieniom są zwalniani ze służby. To znaczy taki żołnierz zwyczajnie amerykańskiemu narodowi jest niepotrzebny bo naraża życie i zdrowie obywateli zamiast to życie i zdrowie chronić. Ponadto, nie uruchomiono nowych szpitali tymczasowych. Ten proces co prawda się zaczął ale każdy kto zna się na systemie ochrony zdrowia wie, że od momentu podjęcia decyzji o uruchomieniu szpitala do faktycznego uruchomienia potrzeba kilku bądź nawet kilkunastu tygodni. Co więcej, mam informacje też chociażby z województwa pomorskiego, że respiratory i sprzęt który do tej pory był wykorzystywany w szpitalach tymczasowych został rozdysponowany po innych szpitalach no i teraz mamy sytuację, że obdzwaniane są szpitale aby oddawały ten sprzęt do nazwijmy to rezerwy czy do tworzenia tych szpitali tymczasowych. Lewica jasno mówi: mamy projekt, mamy narzędzia, jesteśmy uzbrojeni na tę walkę, możemy zatrzymać zgony tylko trzeba działać, a nie pozorować ruchy.

Jan Szopiński:

Mówimy rządowi: mniej gadania więcej działania. Gdyby zapytać jakie rząd plan pandemiczne związane z ochroną obywatelek i obywateli przed atakiem COVID-19 to tych planów nie ma żadnych. W związku z tym apelujemy o stworzenie takich planów, o stworzenie planów ochrony z jednej strony podstawowych gałęzi naszej gospodarki, z drugiej strony ochrony obywateli. Dlaczego? Bo jeśli idzie o statystyki to zajmujemy niestety niechlubne pierwsze miejsce w Europie jeśli idzie o nadmiarowe zgody. Zajmujemy też pierwsze miejsce, ale od tyłu jeśli idzie o liczbę testów wykonywanych w Polsce, a tych testów może być jeszcze mniej, bo w niedługim okresie czasu zmieniliśmy wycenę związaną z inwestowaniem. Rządzie, nie bój się swoich posłów, nie bój się antyszczepionkowców w swoim gronie tylko zarządzaj i podejmuj decyzje, które są związane ze zdrowiem i życiem Polaków.