Anita Kucharska-Dziedzic:

Byliśmy dzisiaj z posłem Maciejem Kopcem trzeci raz w Ministerstwie Sportu. Sprawdzaliśmy do tej pory aktywność wiceministra Mejzy. Znaleźliśmy tylko jeden dokument podpisany przez ministra Mejzę i to był wniosek o urlop. Sprawdzaliśmy także aktywność pana ministra Bortniczuka. Dzisiaj w Sejmie przedstawiane będzie wotum nieufności wobec pana ministra Bortniczuka i chcieliśmy sprawdzić jak się zmieniła sytuacja w ministerstwie od czasu kiedy tu byliśmy. Byliśmy w ministerstwie 15 grudnia i wówczas mówiono nam, że dopóki nie jest zatwierdzony budżet na 2022 rok to nie można mówić o jakichkolwiek nowych inicjatywach czy nowych projektach, bo nie ma jeszcze zatwierdzonego budżetu. Dzisiaj, czyli 12 stycznia pojawiliśmy się w Ministerstwie Sportu kolejny raz, żeby sprawdzić te nowe aktywności, nowe wnioski budżetowe, nowe inicjatywy ministra Bortniczuka, które wiązałoby się z promowaniem i wspieraniem sportu i turystyki. No i proszę państwa pojawiły się dwie nowe rzeczy. W Ministerstwie Sportu pojawiła się recepcja na parterze. W związku z tym ktoś kto wchodzi do Ministerstwa Sportu jest już zarejestrowany i musi się wylegitymować. Oczywiście nie udało się wydrukować tej listy osób, które do ministerstwa od jakiegoś krótkiego czasu już przychodzą, ponieważ najpierw zacięła się drukarka, a potem jednak zdecydowano, że tam są dane, które trzeba przetworzyć więc nam tej listy nie udostępniono. No i pojawiło się coś nad czym długo pracowano, czyli pojawił się regulamin resortu nad którym pracowano, jak się okazuje ponad dwa miesiące i zatwierdzono go 17 grudnia. Ale regulaminy komórek poszczególnych Ministerstwa Sportu nadal są w konsultacjach i nadal nie są zatwierdzone, czyli tak de facto wszystko co się w Ministerstwie Sportu wydarzyło w ciągu tych trzech trzech miesięcy to są jedynie prace organizacyjne i nic innego się tam niestety nie wydarzyło. Nadal oczekujemy, jeżeli się pojawiły i pracownicy Ministerstwa Sportu odnajdą, nowych umów, nowych inicjatyw, nowych wniosków budżetowych. Po naszej trzeciej kontroli w Ministerstwie Sportu chcielibyśmy powiedzieć, że jednak się coś wydarzyło co by uzasadniło powołanie tego ministerstwa i powołanie nowego ministra.

Maciej Kopiec:

To co dzisiaj dzieje się w Ministerstwie Sportu i Turystyki to nie jest prawidłowe zaopiekowanie się tym resortem. Minister powinien wykazywać się aktywnością. Okazuje się, że minister polskiego przez ponad trzy miesiące swojej rzekomej aktywności podpisał tylko kilka dokumentów. To jest fikcyjne sprawowanie urzędu ministra, to jest sprawowanie urzędu, który zapewnia wyłącznie Kaczyńskiemu większość.

Obejrzyj całą konferencję prasową!