Bardzo rzadko zdarza się, aby reprezentanci tak różnych grup społecznych zabierali wspólny głos. Mając na uwadze zdrowie i życie nas wszystkich OPZZ, Forum Związków Zawodowych i NSZZ Solidarność, a także BCC, Konfederacja Lewiatan, Pracodawcy RP oraz Związek Rzemiosła Polskiego razem zaapelowali do rządu o wprowadzenie obowiązkowych szczepień przeciwko COVID-19.

apel 200122

Szczepienia obowiązkowe

- Cieszymy się, że nasze stanowisko tak jasno zaczyna popierać tak wiele organizacji – stwierdził Włodzimierz Czarzasty, współprzewodniczący Lewicy - Ta nie mająca precedensu współpraca organizacji z przeciwnych biegunów pokazuje, iż merytoryczna dyskusja jest w Polsce możliwa – ocenił Czarzasty, który podkreślił, że to stanowisko jest zbieżne z tym co od miesięcy głosi Lewica.

Lewica jest jedynym ugrupowaniem parlamentarnym, które jasno opowiada się za tym rozwiązaniem. Na początku grudnia 2021 r. formacja złożyła w Sejmie projekt wprowadzający obowiązkowe szczepienia przeciwko koronawirusowi.

Szczepienia na covid

- Wśród hospitalizowanych i umierających 90 proc. to osoby niezaszczepione. Nie ma jeszcze dzisiaj skutecznych leków – czytamy w oświadczeniu organizacji zasiadających w Radzie Dialogu Społecznego. - Apelujemy do rządzących o wprowadzenie obowiązkowych, powszechnych, z wyjątkiem osób posiadających przeciwwskazania medyczne, szczepień przeciwko COVID-19 oraz wprowadzenie preferencji dla osób zaszczepionych.

- Obecnie obowiązujące obostrzenia są nieskuteczne. Państwo w sprawie walki z pandemią właściwie abdykowało. Politycy myślą przede wszystkim o tym, jak się nie narazić. Tylko obowiązkowe szczepienia mogą uchronić Polaków przed niepotrzebnymi zgonami z powodu Covidu - podkreśla wicemarszałek Włodzimierz Czarzasty.

Strategia Lewicy „Stop COVID”

S - Szczepieni bez lockdownu

T - Testy dla pracowników ochrony zdrowia, oświaty i innych narażonych zawodów, jak np. dla obsługi transportu zbiorowego, czyli konduktorów czy kontrolerów. Ale też pracowników administracyjnych, którzy mają kontakt z ludźmi, jak chociażby pracownicy pomocy społecznej.

O - Ograniczenia dla niezaszczepionych i nieprzetestowanych

P - Paszport covidowy przepustką do normalności

Obowiązkowe przedstawienie certyfikatu o zaszczepieniu, certyfikatu ozdrowieńca lub testu wykonanego w ciągu ostatnich 24h w następujących miejscach:

1. Zgromadzenia i wydarzenia publiczne

2. Siłownie i kluby fitness