Rada Bezpieczeństwa Narodowego

Wojna wszystko zmienia. Mam nadzieję, że na długi czas poukłada w głowach rozsądek. Podczas spotkania mówiliśmy o konieczności transparentności, ponieważ jest bardzo dużo fake newsów, szerzenia złej wiedzy oraz prób skłócenia różnych grup społecznych w Polsce.

Mówiliśmy także o miejscu Ukrainy teraz oraz w przyszłości. Jako Lewica poprzemy jutrzejszą uchwałę wspomagającą Ukrainę w tym, aby ten kraj uzyskał status państwa kandydującego do Unii Europejskiej.

Zgłaszamy ustawę, która nadaje obywatelom Ukrainy przebywającym w Polsce status równy obywatelowi państwa UE. Kilkaset tysięcy ludzi już tu jest, będą kolejni, oni muszą mieć prawo do pracy czy prowadzenia działalności gospodarczej, do nauki, do ochrony zdrowia czy edukacji - to wszystko trzeba usankcjonować. Nawet jeżeli tego nie zrobimy to i tak się będzie to działo, a dzieci muszą chodzić do szkół, ludzie muszą mieszkać i pracować, czy też leczyć się.

Rozmawialiśmy też taki pomysł, które zgłosiliśmy, czyli o nadaniu obywatelom Ukrainy numeru PESEL, nawet czasowego. Przecież oni muszą wchodzić w system funkcjonowania państwa.

Mówiliśmy też o bezpieczeństwie energetycznym kraju, ta część została utajniona, tak więc więcej na ten temat nie będę mówił. Podobnie stało się z częścią rozmowy na temat naszego uzbrojenia. Wiedza ta przeraża, ale też wymusza na nas wszystkich rozsądek.

Włodzimierz Czarzastego, wicemarszałek Sejmu