W związku z napaścią Rosji na Ukrainę do Polski może dotrzeć nawet do 3 milionów uchodźców i uchodźczyń. Uciekinierzy muszą nie tylko uzyskać pomoc, ale też móc zacząć organizować sobie życie na terenie naszego kraju. Oznacza to znalezienie miejsc w szkołach czy przedszkolach dla dzieci oraz pracy dla dorosłych.

Lewica prowadzi szerokie konsultacje ze związkami zawodowymi, aby móc przygotować dobre rozwiązania legislacyjne, które ułatwią wejście na rynek pracy osobom, które uciekły do Polski przed wojną.

- Zabezpieczenie godnych i stabilnych warunków pracy i płacy dla wszystkich pracowników, zarówno polskich i już w naszym kraju zatrudnionych, jak i przybywających z Ukrainy, będzie w najbliższym czasie jednym z kluczowych wyzwań państwa i jego instytucji. Związki zawodowe i organizacje pracownicze powinny mieć zapewniony udział w wypracowaniu rozwiązań odpowiadających na to wyzwanie – mówiła po spotkaniu z przedstawicielami OPZZ posłanka Agnieszka Dziemianowicz-Bąk

- W Polsce pojawi się wielu nowych pracowników z Ukrainy. To nie może stać się kosztem warunków pracy i zarobków. Dlatego tak ważne, aby wszyscy Polacy i Ukraińcy cieszyli się równymi prawami, a na ich straży stało państwo i związki zawodowe – mówił poseł Lewicy Maciej Konieczny

Jak wskazuje Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych obywatelom Ukrainy powinny przysługiwać ułatwienia oraz pomoc dla uchodźców, obejmującą aktywizację zawodową i możliwość podjęcia przez nich pracy na terenie RP. Jednocześnie związkowcy wskazują, iż efektywność kompleksowej pomocy uchodźcom wojennym wymaga koordynacji działań ze strony rządu, instytucji samorządowych, organizacji pozarządowych i partnerów społecznych.

- Oczekujemy, że nasze państwo zadziała inkluzywnie i włączy Ukrainki oraz Ukraińców do życia społecznego, aby mieli równe prawa, ale i obowiązki. Polki i Polacy również powinni odczuwać to, że wszyscy jesteśmy zaopiekowani – mówiła Paulina Piechna-Więckiewicz, wiceprzewodnicząca Nowej Lewicy.

W spotkaniu ze strony Lewicy udział wzięli: posłanka Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, poseł Maciej Konieczny oraz Paulina Piechna-Więckiewicz, wiceprzewodnicząca Nowej Lewicy odpowiedzialna za kontakty ze związkami zawodowymi. Stronę związkową reprezentował Sebastian Koćwin wiceprzewodniczący OPZZ.