Dzisiaj jesteśmy wystawieni na wielką próbę. Jestem przekonany, że NATO jest dzisiaj silniejsze niż jeszcze rok temu, zda ten egzamin i poradzi sobie z tymi wyzwaniami. To jest wielkie zadanie, które spoczywa na Polsce, ale i na całym Sojuszu Północnoatlantyckim.

Cieszę się, że to co mówili przewodniczący Jens Stoltenberg oraz prezydent Andrzej Duda, a także prezydent Zełenski, to jest myślenie w tym samym kierunku.

Mam nadzieję, iż jest to zakończenie tego etapu, w którym dzielimy społeczeństwo, a bohaterowie historii są gumkowani i przedstawiana jest tylko swoja wersja wydarzeń. Wystąpienia prezydenta Dudy było niewątpliwie gestem dla całej szerokiej sceny politycznej w Polsce. Istotne jest też to powiedział o Unii Europejskiej, ale bardziej istotne jest to, aby coś w tej sprawie zrobić.

Czas jest najwyższy na przerwanie sporu pomiędzy Polską a Unią Europejską. Nasz kraj powinien wycofać się z tych nieakceptowalnych i chorych pseureform wymiaru sprawiedliwości i powiedzieć ministrowi Ziobrze: stop! To nie jest moment, aby to eskalować, a z drugiej strony myślę, że reakcja Unii Europejskiej będzie pozytywna. Przy dobrej woli obu stron, w momencie zagrożenia zewnętrznego możemy z tego niepotrzebnego konfliktu z Unią Europejską możemy wyjść.

Słowa padły, więc pozostało nam trzymać za nie prezydenta Dudę.

Aleksander Kwaśniewski, Prezydent RP w latach 1995 - 2005