Podczas Komisji Zdrowia ponad politycznymi podziałami został przyjęty projekt ustawy o zmianie ustawy o zawodzie farmaceuty i prawo farmaceutyczne. Wnioskodawcą projektu jest poseł Lewicy Krzysztof Śmiszek, który złożył go w Sejmie 10 marca 2022 r. Zgodnie z jego założeniami w polskim prawie pojawi się przepis zgodnie, z którym farmaceucie, w czasie wykonywania jego ustawowych czynności, przysługiwać będzie ochrona prawna należna funkcjonariuszowi publicznemu.

- Dlaczego taki projekt ustawy powstał i dlaczego ja jako wnioskodawca o ten projekt zabiegałem? Farmaceuci i aptekarze wiele miesięcy temu włączyli się masowo w akcje szczepień. Wielu z nas dostało drugą lub trzecią dawkę szczepienia właśnie w aptece. Nie w przychodni, nie w szpitalu, ale właśnie w aptece. Ale często jest tak i niestety zdarza się coraz częściej, że ci którzy służą społeczeństwu padają ofiarą agresji. Padają ofiarą agresji osób, które nie wierzą w pandemię i nie chcą uwierzyć, że szczepionki działają – mówił po zakończeniu obrad Komisji Zdrowia poseł Śmiszek.

Przyjęcie tego prawa spowoduje, iż każdy akt agresji czy groźby skierowany do farmaceuty, który wykonuje swoje zadania zawodowe, będzie przestępstwem ściganym przez państwo z urzędu, za które będzie groziła kara do trzech lat pozbawienia wolności.

Aptekarze potrzebują ochrony prawnej

- Dzisiaj także uczyniliśmy pierwszy krok do zakończenia pewnej niesprawiedliwości, bo farmaceuci to niezależny zawód medyczny, ale jako jedyny nie był chroniony przed atakami agresji. Pielęgniarki, położne, ratownicy medyczni, lekarze, dentyści - wszyscy oni od lat cieszą się ochroną ze strony państwa. Nie wiedzieć czemu państwo przez ostatnie lata nie dostrzegało farmaceutów. Nie dostrzegano aptekarzy, którzy przecież nie od dzisiaj, zwłaszcza od czasu pandemii, zaczęli padać ofiarą ofiarą agresji, przemocy i niezadowolenia ze strony pacjentów, którzy przychodzili wykupić leki lub wręcz żądali wydania leków, które im się nie należały – podkreślił poseł Lewicy.

- Bardzo dziękuję wszystkim posłom i posłankom ze wszystkich klubów parlamentarnych, którzy poparli inicjatywę Lewicy. To rzadko się zdarza w tym parlamencie, że ustawa zaproponowana przez opozycję dostaje tak szerokie uznanie ze strony całego środowiska politycznego – ocenił.

- Dziękuję posłankom i posłom za przyjęcie poprawek prawa farmaceutycznego i przyjęcie poprawek w ustawie o zawodzie farmaceuty, dzięki którym farmaceuci i technicy farmacji będą podlegali takiej samej ochronie prawnej jaka przynależy funkcjonariuszowi publicznemu – mówiła Elżbieta Piotrowska, prezes Naczelnej Izby Aptekarskiej. - Od bardzo wielu lat mamy do czynienia z atakami agresji w aptekach, które niestety nasiliły się w okresie pandemii COVID-19. Dochodziło do pobicia farmaceutów, czy też demolowania lokali aptecznych – stwierdziła.

- Bardzo często zdarzały się akty agresji ze strony pacjentów podczas wykupywania leków czy udzielania porady farmaceutycznej. Pacjenci oczekiwali często od nas wydawania środków niedozwolonych pod przymusem, szantażując bądź grożąc innym pacjentom – podkreśliła. - Dlatego też bardzo się cieszę że te zmiany prawne zostały zaakceptowane ponad podziałami. Dziękuję klubowi Lewicy za pokazanie tej poprawki procedowanie tej poprawki – dodała.