Urzędnicy Ministerstwa Finansów, którzy zajmowali się przygotowaniem Polskiego Ładu otrzymali pokaźne nagrody finansowe. Jak ustalił serwis Wyborcza.biz 146 nagród po 25-30 tysięcy złotych otrzymało w 2021 r. 146 osób. - Drogi Ład to program, który kosztował Polki i Polaków miliony złotych, to najgorsza reforma podatkowa III RP. Składamy wniosek do NIK o przeprowadzenie kontroli w Ministerstwie Finansów, dotyczącej przekazywania i przyznawania nagród dyrektorom, sekretarzom i podsekretarzom stanu – oświadczył podczas konferencji prasowej Krzysztof Gawkowski, przewodniczący KP Lewica.

Polski Ład = Drogi Ład

Gabinet Mateusza Morawieckiego otwarcie przyznał, że Polski Ład to porażka. W uzasadnieniu nowej rządowej ustawy podatkowej, zwanej Polskim Ładem 2.0, wprost jest napisane, że ulga dla klasy średniej była skomplikowana i niezrozumiała. 7 lutego 2022 r. minister Tadeusz Kościński, w związku z porażką nowego systemu podatkowego, złożył dymisję z funkcji szefa resortu finansów.

- W naszym kraju nie było pracownika lub pracowniczki, którzy nie musieliby się zastanawiać jakie płacą podatki oraz jakie rozliczenie wyjdzie im na koniec roku – mówił Gawkowski. - Do dziś nie wiemy na podstawie jakiego systemu podatkowego mamy się rozliczać. Nie wiemy, które przepisy podatkowe stosować, a które nie. A za to wszystko płacą podatnicy, zwykli obywatele – wtórował mu poseł Andrzej Szejna.

- Lista poszkodowanych przez Polski Ład jest naprawdę długa: emeryci, nauczyciele, samodzielni rodzice, którzy nie są traktowani jako normalna rodzina. Jako Lewica domagamy się przywrócenia im prawa do wspólnego rozliczania się wraz z dziećmi – przypomniała posłanka Agnieszka Dziemianowicz-Bąk.

- Pieniądze dla swoich przyznali swoi. Wielkie nagrody, które zostały przyznane jeszcze podczas prac nad programem Polski Ład, kiedy jeszcze nie było wiadomo, w jakim terminie wejdzie w życie i jakie przyniesie ze sobą konsekwencje. To jest obraz bezmyślności obecnego rządu, nagradzane jest to co jest złe i odbiera się tym, którzy do tej pory dobrze pracowali. Rząd PiS to rząd rozpusty finansowej, która hula od 6 lat. Pamiętacie nagrody, które przyznawała sama sobie i swoim ministrom pani premier Szydło? A dziś są nagrody za najgorszy program podatkowy III RP – oświadczył Krzysztof Gawkowski. - Ten wniosek to jest początek. Będziemy się również domagali dyskusji parlamentarnej na temat polityki przyznawania nagród w polskim rządzie – poinformował. - Czy premier Morawiecki panuje nad nagrodami w swoim rządzie? - dopytywał.

Fundusz Rekompensat za błędy Polskiego Ładu

W styczniu 2022 r. Lewica złożyła projekt ustawy o Funduszu Rekompensat za błędy Polskiego Ładu, aby każda osoba, organizacja lub podmiot, która została poszkodowana przez niekorzystne zmiany podatkowe, mogła zwrócić się o należną rekompensatę. - Dziś rekompensat nie ma, ale są nagrody. Nagradzani są odpowiedzialni za bubel podatkowy – oceniła posłanka Dziemianowicz-Bąk. - Domagamy się szybkiego procedowania naszej ustawy – dodała.