Według Lewicy przyjazna szkoła to bezpieczny dom, a szkoła to nie tylko ławki, tablica i paprotki. Szkoła to przede wszystkim budowanie relacji i wspólne poznawanie świata. Niestety polska szkolna rzeczywistość odbiega od tego jak chcielibyśmy widzieć świat wchodzenia w dorosłość.

Dziś w Ślesinie posłowie Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, Anita Kucharska-Dziedzic, Marcin KulasekMałgorzata Prokop-Paczkowska, Adrian Zandberg, a także wiceprzewodnicząca Nowej Lewicy Paulina Piechna-Więckiewicz oraz uczniowie i studenci zaprezentowali pomysły na edukację na miarę XXI wieku. Prelegenci mówili o edukacji praktycznej, ekologicznej i klimatycznej, o edukacji o zdrowiu i seksualności; a także o godnej pracy nauczycieli i ich wynagrodzeniach oraz o szkole przyjaznej, wolnej i dbającej o ucznia, o edukacji przyszłości!

Gościem specjalnym konwencji „Przyjazna Szkoła” był Sławomir Broniarz, prezes Związku Nauczycielstwa Polskiego.

szkola 270822

Przyjazna szkoła Lewicy

Wolna Szkoła

- Wycofanie religii ze szkół

- Wycofanie HiT

- Zmniejszenie władzy kuratoriów

Edukacja przyszłości

- Edukacja ekologiczna i klimatyczna

- Edukacja cyfrowa i nauka programowania

- Edukacja ekonomiczna i pracownicza

- Czytnik e-booków dla każdego ucznia

Nowoczesna szkoła

- Lekcje od 9 do 14

- Edukacja praktyczna

- Edukacja o zdrowiu i seksualności

- Ciepły posiłek dla każdego ucznia

Przyjazna szkoła

- Szkoła wolna od przemocy

- Psycholog w każdej szkole

- Szkoła bez barier

- Bezpieczna droga do szkoły

Godna praca dla nauczycieli

- Zwiększenie wynagrodzeń dla nauczycieli

- Powiązania pensji nauczycieli ze średnią krajową

- Wynagrodzenia z budżetu państwa

- Wolność pracy twórczej nauczycieli

Realizacja tych pomysłów raz na zawsze zmieni polską edukację. Uczący i uczący się do szkoły będą chodzić z przyjemnością i siedząc na lekcjach nie będą tracić czasu.

Czytaj raport Młodej Lewicy o polskiej szkole

Broniaz 270822

- Podstawa programowa jest zła, przestarzała. Ona odbiera czas na relacje uczeń-nauczyciel. To jest problem, z którym próbujemy walczyć od kilkunastu lat. Jeżeli nie zerwiemy z ideologizacją życia szkoły to znajdziemy się na samym dnie. Nikt z nauczycieli i uczniów na zasługuje na taką szkołę. Szkoła powinna uczyć krytycznego myślenia, kooperacji, kreatywności. Przedmiot „HiT” zwalnia z myślenia. Jeśli nie zmienimy polityki edukacyjnej naszego państwa, jeśli nie zaczniemy prawdziwie inwestować w edukację od przedszkola po uniwersytety, jeśli nie zmienimy płac nauczycieli, jeśli nie unowocześnimy edukacji poprzez zmianę priorytetów, poprzez zmianę podstawy programowej, jeśli nie zerwiemy z ideologizacją życia szkolnego, z czym dzisiaj dotkliwie się borykamy - to znajdziemy się na samym dnie – mówił Sławomir Broniarz, prezes Związku Nauczycielstwa Polskiego.

Zandberg 270822

- Kiedy ja chodziłem do szkoły, wszyscy ekscytowali się Internetem. To była obietnica powszechnej, łatwo dostępnej wiedzy. Dziś wiemy, że to nie jest takie proste. Zamiast rewolucji wiedzy dostaliśmy wszechobecne reklamy i manipulacje. Korporacje cyfrowe wykorzystują ludzką słabość, żeby zarabiać olbrzymie pieniądze. Kwitną teorie spiskowe, kwitnie wyzysk. Trzeba przygotować młodych ludzi na ten świat. Wszyscy, niezależnie od tego, kim zostaną w dorosłym życiu, muszą umieć poruszać się w tym świecie. Myśleć krytycznie. Odróżniać wiedzę naukową od bzdur. Wczoraj wpadł mi w ręce wywiad, którego udzielił pan minister Czarnek udzielił, i ręce mi opadły. Facet, który rządzi polską szkołą, zamiast zająć się tym, co naprawdę ważne, opowiada jakieś kocopoły o seksie. Moja córka za kilka dni zaczyna szóstą klasę. Kiedy oglądam jej podręczniki, słucham o tym, czego się uczy - to tak jak tysiące rodziców zastanawiam się, czy szkoła przygotuje ją dobrze do dorosłego życia – oświadczył poseł Adrian Zandberg.

Dziemianowicz Bak 270822

- Te szumnie ogłaszane przez ministra Czarnka podwyżki to 235zł na rękę i 0 zł dla starszych nauczycieli. To nie są podwyżki, to wyrównanie z przyszłoroczną pensją minimalną. Według szacunków w szkołach brakuje nawet do 20 tysięcy nauczycieli. Musimy sobie zadać pytanie, czy szkoła poradzi sobie bez wspaniałych pedagogów, którzy dziś przez złe decyzje ministerstwa, są pozbawiani pracy w zawodzie. Podwyżki dla nauczycieli potrzebne są tu i teraz. Nie za dwa lata. Nie powinny być niższe niż 20%. Deklarujemy - zrobimy to! Po następnych wyborach podniesiemy pensje dla nauczycieli. Nad polską szkołą wisi groźba strajku, ale w praktyce nie będzie tam komu strajkować, bo po prostu zabraknie nauczycieli – oświadczyła posłanka Agnieszka Dziemianowicz-Bąk.

Kucharska Dziedzic 270822

- Jeśli uczymy języka obcego, to po to, by uczeń poradził sobie na lotnisku czy w szpitalu, umiał komunikować potrzeby i prosić o pomoc. Edukacja powinna być praktyczna. Szkoła powinna wypuścić w dorosłość osobę, która odnajdzie się w życiu. Nie o to chodzi, by prymusi wygrywali teleturnieje wiedzy, ale by radzili sobie we współczesnym świecie. W szkole XXI w. musimy postawić na profesjonalną i rzetelną wiedzę na temat edukacji seksualnej i edukacji zdrowotnej. Jest jeszcze jedna dziedzina, która została skradziona przez kościół i zatrzymana w XIX w. To wiedza o zdrowiu i seksualności. Nauczyciele powinni mieć dyżury po lekcjach, by pomagać ewentualnie z odrabianiem zadań. Musimy również skończyć pracami domowymi. Rodzicom zaoferujmy opiekę, miłość i wychowanie zamiast bycia policjantem prac domowych. Szkoła powinna być otwarta od 8:00 do 16:00, ale lekcje z podstawy programowej powinny odbywać się od godz. 9:00 do 14:00. Po 14:00 powinniśmy dać uczniom przestrzeń do rozwijania własnych pasji. W Polsce 170 tys. dzieci cierpi z powodu niedożywienia. 120 tys. przychodzi do szkoły głodne. Nie da się zlikwidować jedną ustawą biedy. Ale można jedną ustawą zapewnić ciepły posiłek dla każdego dziecka. Bez wyjątku – mówiła posłanka Anita Kucharska-Dziedzic.

Kulasek 270822

- Nie wiem czy wiecie, ale jeśli uważacie się za socjalistów, feministki, liberałów czy chociażby chadeków to mieszkacie w tej samej szufladzie co A. Hitler. To jest w tym podręczniku. Miał być podręcznik do HiT, a wyszedł kit. To olbrzymi skandal. To jest papier, to też jest papier. Jednego i drugiego można używać. Ja postawiłbym znak równości, bo można ich używać do tego samego. Lewica zawsze będzie się upominała o refundacje in vitro, bo to najskuteczniejsza metoda leczenia niepłodności – mówił poseł Marcin Kulasek.

Piechna Wieckiewicz 270822

- Co drugi uczeń, co druga uczennica w Polsce doświadczyła w szkole przemocy w ostatnim roku. Dla co drugiej młodej osoby szkoła nie jest bezpiecznym domem. Niestety polska szkolna rzeczywistość odbiega od tego jak chcielibyśmy widzieć świat wchodzenia w dorosłość. Szkoła musi być wolna od przemocy. Według danych NFZ w ciągu ostatnich pięciu lat liczba dzieci i młodzieży, które są leczone z powodu zaburzeń depresyjnych i zaburzeń nastroju wzrosła o ponad 100 procent. W 2017 roku takich osób było 12 tysięcy, w 2021 już 25 tysięcy. Przyjazna szkoła to bezpieczny dom. Dom, w którym czujemy się dobrze, mamy swoje miejsce. Jako Lewica postulujemy, by w każdej szkole był psycholog. Opieka psychologiczna musi być dostępna. Psycholog powinien mieć również stały kontakt z uczniami podczas przerw i być otwarty na konfliktowe sytuacje. To wszystko trzeba robić z głową - trzeba przygotować budynki, nauczycieli, wychowawców, dać zabezpieczenie medyczne w wielu przypadkach. Myśleć o szkole nie tylko jak o przekaźniku wiedzy a dziś przekaźniku ideologii, ale jak o dostępnym dla wszystkich domu. Nadal wiele szkół nie jest dostosowana do potrzeb osób z niepełnosprawnościami. Dla niektórych dzieci codzienna przeprawa do klasy to codzienny trud i wysiłek. Aby zadbać o bezpieczeństwo musimy postawić na strefy ruchu do 30 km/h, przejścia z sygnalizacją i progi zwalniające w pobliżu wszystkich szkół. Bo chodzi o życie – stwierdziła wiceprzewodnicząca Nowej Lewicy Paulina Piechna-Więckiewicz.