Lewica składa dzisiaj wniosek do pani marszałkini Elżbiety Witek w sprawie uzupełnienia najbliższego posiedzenia Sejmu o informację Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego w związku z nierealizowaniem postanowień dotyczących Krajowego Planu Odbudowy, stanu realizacji kamieni milowych oraz rozmów z Komisją Europejską oraz potencjalnie straconych środków.

Dlaczego ten wniosek? Od dwudziestu miesięcy jesteśmy świadkami medialnego cyrku, który do niczego dobrego w tej sprawie nie doprowadził. Za ten cyrk wszyscy płacimy cenę każdego dnia, przez to, że do dzisiaj środki z KPO do Polski nie trafiły.

My jako Lewica wspieraliśmy polski rząd w tym, aby te środki trafiły do naszego kraju, ponieważ zależy nam na tych pieniądzach. Wiemy, że te pieniądze to o 20 procent wyższe inwestycje każdego roku w Polsce. To także 5000 zł na każdego Polaka i każdą Polkę inwestycji. To większe PKB naszego kraju. To więcej pieniędzy na szpitale, na mieszkania, na ochronę zdrowia. To wiele inwestycji, na które w dobie kryzysu wszyscy liczymy.

A co robi polski rząd w tym czasie? Wszyscy widzimy: tańce, hulanki, swawola. Rząd rozmawia z rządem, ale wychodzi z tego kompletny nierząd. Rząd Morawieckiego to pierwszy rząd w historii Polski, który nie dowiózł pieniędzy z Brukseli. To pierwszy gabinet, który nie ma ambicji, aby wydusić z Brukseli jak najwięcej kasy. Dotychczas ambicją każdego premiera, lewicowego, prawicowego, czy liberalnego, było jak najwięcej tej kasy przywieźć.

Składamy ten wniosek, aby dowiedzieć się od premiera Morawieckiego jak jest naprawdę w sprawie środków z KPO. Dzisiaj negocjacje w tej sprawie wyglądają jak prawdziwy cyrk. Co innego słyszymy od szefa rządu, co innego od Solidarnej Polski.

Dziś Solidarna Polska jest solidarna jedynie ze swoimi stołkami można odnieść wrażenie, że negocjują z polskim rządem solidarność stołków, aby dostać ich jeszcze więcej dla swoich działaczy partyjnych. Mało kto wśród nich nie jest wiceministrem, najważniejsze jest się nachapać.

To wszystko nie jest w interesie Polski, dlatego my jako Lewica chcemy wiedzieć, jak jest naprawdę. Jesteśmy gotowi rozmawiać i sięgnąć po te środki, aby pomóc tym, którzy dzisiaj sobie nie radzą. W tym celu potrzebujemy konkretów, odpowiedzi na pytania: gdzie jesteśmy i dokąd zmierzamy?

Robert Biedroń, eurodeputowany i współprzewodniczący Nowej Lewicy
Sejm, 5 stycznia 2023 r.