Monikę Falej, Anitę Kucharską-Dziedzic, Macieja Kopca, Beata Maciejewską, Joannę Scheuring-Wielgus i Tomasza Trelę prócz tego, że są posłami Lewicy i ciężko pracują na rzecz Polek i Polaków łączy jeszcze jedno - wszyscy są ścigani przez PiS i złożono wniosek o uchylenie im immunitetu lub został im on już odebrany.

- PiS robi to po to, aby ci posłowie nie mogli obnażać prawdy o działaniach Prawa i Sprawiedliwości, o ich wypaczeniach, żeby nie chodzili na kontrole poselskie. Koalicja rządząca ma na sumieniu wiele grzechów, które bez ciężkiej pracy posłanek i posłów, bez ryzyka, które podejmują nie byłaby wiedzą publiczną. Wiele małych i dużych afer PiS byłoby ukrytych – mówił szef KP Lewica podczas konferencji prasowej zorganizowanej przed siedzibą partii Jarosława Kaczyńskiego. Jak podkreślił to wobec posłanek i posłów Lewicy złożono najwięcej wniosków o uchylenie immunitetu. - PiS-owi się nie podoba, że są ludzie w parlamencie, którzy swoje prywatne życie wolą poświęcić na rzecz państwa prawa – podkreślił.

- Bez względu na to, ile będzie kłamstw i szczucia, wytaczanych procesów i wszechobecnej inwigilacji, to dalej Lewica będzie robiła swoje i pokazywali prawdę. Będziemy pokazywali, ile grzechów ma na sumieniu Morawiecki, Kaczyński i Szydło – zadeklarował. - Posłankom i posłom Lewicy nikt i nigdy ust nie zaknebluje. Dalej będziemy robić swoje – oświadczył.

Poznaj 6 historii posłanek i posłów, którym PiS odebrał lub chce odebrać immunitet.

6 posłów ściganych przez PiS

Trela 120123

Poseł Tomasz Trela ścigany za domaganie się oświadczenia majątkowego Krystyny Pawłowicz

Ścigany przez PiS, a bardziej precyzyjnie przez pupilkę Jarosława Kaczyńskiego panią Krystynę Pawłowicz. Pani Krystyna czuje się urażona, ponieważ od 8 miesięcy domagam się upublicznienia jej oświadczenia majątkowego. Osoba, która zajmuje funkcje publiczną i zarabia dzięki Polkom i Polakom powinna to robić. Pani Krystyna Pawłowicz nie była i nie jest i nigdy nie będzie świętą krową. Jeżeli nawet PiS jutro mój immunitet będzie chciało odebrać, to ja nie spocznę, do momentu aż pani Pawłowicz upubliczni swoje oświadczenie majątkowe, aby Polki i Polacy wiedzieli co ma i ile zarabia, a przede wszystkim jak jej majątek wzrósł na przestrzeni ostatnich lat, od kiedy jest członkiem Trybunału Konstytucyjnego.

Scheuring Wielgus 120123

Posłanka Joanna Scheuring-Wielgus ścigana za walkę z pedofilią w Kościele

Po raz pierwszy immunitet został uchylony na wniosek Komendanta Głównego Policji, za zawieszenie bucików na płocie kościoła, w trakcie pokojowego i międzynarodowego proteście w ofiar księży pedofilów. Po raz drugi immunitet został mi uchylony, za udział w pokojowej akcji „Słowo na niedzielę” i pokazanie w kościele tektury z napisem „Kobieto sama umiesz decydować”. Wniosek w tej sprawie złożył minister Zbigniew Ziobro. W trzeciej sprawie wniosek został złożony przez kolegę pana Ziobro, pana Piebiaka i dotyczy upublicznienia i mówienia przeze mnie, iż pan Łukasz Piebiak był osobą, która koordynowała tzw. grupę hejterską w Ministerstwie Sprawiedliwości. Czwarta sprawa została złożona również przez Komendanta Głównego Policji, za pokojowy protest przed siedzibą PiS, w trakcie którego wraz posłanką Maciejewską poinformowaliśmy, iż Prawo i Sprawiedliwości odpowiada za śmierć przeszło 100 tysięcy osób w trakcie epidemii COVID-19. Na temat przestępstw Kościoła będę mówiła nadal, pana ministra Ziobro nie boję się, tak jak nie boje Komendanta Głównego Policji, ani Łukasza Piebiaka. Sprawy będę upubliczniała dalej, będę mówiła o nich głośno, niezależnie od tego, ile razy będzie mi się odbierało immunitet.

Falej 120123

Posłanka Monika Falej ścigana za udział w Strajku Kobiet

Jestem w trakcie procedury odbierania mi immunitetu za posiadanie taśmy klejącej oraz kartki papieru, na której były umieszczone postulaty Strajku Kobiet. Była to akcja solidarnościowa z aktywistką z Iławy Dominiką Kasprowicz, którą policja namiętnie ścigała podczas wszelkich protestów, które się w Iławie odbywały. Jako posłanka, która wspiera osoby strajkujące, stałam po stronie tej aktywistki. Byłyśmy tam we trzy. Marta Lempart, Dominika Kasprowicz i Monika Falej. Pani Dominika została spisana przez policję, ja domagałam się spisania i spisano mnie jako posłankę. Panią Martę Lempart nawet nikt nie wylegitymował. Sąd uniewinnił panią Dominikę, ale pan Komendant udaje, że tego nie wie i dalej moją sprawę proceduje. Zwracam się do funkcjonariuszy policji w Iławie oraz każdym innym mieście powiatowym oraz Komendantowi Głównemu Policji: kochana policjo ja się nie boję i będę robić swoje, będę stała po stronie obywatelek i obywateli.

Poseł Maciej Kopiec za naklejenie 3 kartek na siedzibie PiS

Wspólnie z posłanką Anitą Kucharską Dziedzic jesteśmy ścigani przez PiS Łukasza Mejzę i rok temu odważyliśmy się przyjść pod siedzibę PiS i poinformować Jarosława Kaczyńskiego o tym, że Łukasz Mejza jest oszustem. Nakleiliśmy trzy kartki A3 na bramę budynku, gdzie mieści się siedziba Prawa i Sprawiedliwości. Ściga nas Komendant Główny Policji Jarosław Szymczyk, ten sam, który wyburzył komendę granatnikiem. Ściga nas Zbigniew Ziobro, którego prokuratura roztacza parasol ochronny nad oszustem Mejzą od ponad roku, która od ponad roku nie zrobiła nic, aby go osądzić. Jesteśmy tu po to, aby policja służyła obywatelom i działała w zgodzie z prawem, a nie w interesie politycznym Jarosława Kaczyńskiego.

Kopiec Dziedzic 120123

Posłanka Anita Kucharska-Dziedzic ścigana przez Łukasza Mejzę

Jestem ścigana za to co robię od dwudziestu lat, pomagam stawiać przed wymiarem sprawiedliwości sprawców przemocy seksualnej, przemocy domowej, łajdaków, drani i bandytów. Z prywatnym aktem oskarżenia wystąpił przeciwko mnie Łukasz Mejza, według którego w wyniku moich nienawistnych działań, utracił zaufanie premiera oraz stanowisko w Ministerstwie Sportu i Turystyki. Żąda ode mnie 50 tysięcy złotych. Ściga mnie PiS i ta sama prokuratura, która od roku nie potrafi ustalić czy Łukasz Mejza naciągał rodziców śmiertelnie chorych dzieci na lipne terapie oraz czy też oferował lipne szkolenia, za które już przedsiębiorcy musieli zwrócić pieniądze. W tym samym czasie prawnicy związani z PiS pomagają Łukaszowi Mejzie ścigać parlamentarzystów i dziennikarzy, którzy o jego łajdactwach mówili. Nie bałam się, nie boję się i bać się nie będę. Będę dalej robić to, do czego obliguje mnie mandat posłanki na Sejm.

Maciejewska 120123

Posłanka Beata Maciejewska ścigana za naklejenie klepsydry na siedzibie PiS

Kilka dni temu otrzymałam informację od pani marszałek Elżbiety Witek, że rozpoczęła się procedura obierania mi immunitetu na wniosek Komendanta Głównego Policji, za to, że rok temu działając w porozumieniu z posłanką Joanną Scheuring-Wielgus, powiesiłam na siedzibie PiS nekrolog informujący, że w Polsce zmarło ponad 100 tysięcy osób, ponieważ PiS bał się wprowadzić obowiązkowe szczepienia na COVID-19, o co wielokrotnie postulowała Lewica. Brama przy ulicy Nowogrodzkiej oraz bramy innych siedzib PiS oraz kościołów są najbardziej chronionymi miejscami w Polsce. Z tego miejsca chcę pogratulować Komendantowi Głównemu Policji skuteczności w obronie bram do siedzib PiS. Posłanki i posłowie Lewicy będą zawsze stać po stronie obywatelek i obywateli w sprawach ważnych, czy też kuriozalnych. Dziś jak na dłoni widać, że Komendant Główny Policji zajmuje się głównie wnioskami o odbieranie immunitetów posłankom i posłom.