W związku z opublikowaniem przez redaktora naczelnego Radia Szczecin tekstu, który pozwolił na jednoznaczną identyfikację danych osobowych małoletniej ofiary przestępstwa, co w następstwie przyczyniło się do podjęcia skutecznej próby samobójczej przez dziecko. A także wobec braku stanowczej i jednoznacznej reakcji ze strony prezesa Radia Szczecin, jako członek Rady Mediów Narodowych, wczoraj na ręce przewodniczącego Krzysztofa Czabańskiego, przewodniczącego Rady Mediów Narodowych, złożyłem wniosek o pilne posiedzenie Rady Mediów Narodowych, w przedmiocie odwołania ze stanowiska prezesa Radia Szczecin pana Wojciecha Włodarskiego.

Trzeba powiedzieć jasno, śmierć młodego człowieka w Szczecinie, jak i śmierć pana prezydenta Pawła Adamowicza, nie spadły z nieba. I w jednym, i w drugim przypadku stoją za tym konkretni ludzie, mający imiona i nazwiska oraz pracodawców.

Do tej pory nie zostały podjęte żadne stanowcze kroki przez Prezesa Radia Szczecin w stosunku do pana Tomasza Klinowskiego, autora artykułu, który przyczynił się do ujawnienia danych małoletniej ofiary przestępstwa.

Oczekuję, aby na najbliższym posiedzeniu, które odbędzie się w marcu, ten wniosek został rozpatrywany.

Marek Rutka, poseł i członek Rady Mediów Narodowych