Profesor zwyczajny, doktor habilitowany nauk ekonomicznych. Od 47 lat pracuje na Uniwersytecie Gdańskim.

Posłanka na Sejm IV, V, VI kadencji, deputowana do Parlamentu Europejskiego VII kadencji. W latach 1994-1995 rektor Wyższej Szkoły Administracji i Biznesu w Gdyni. W latach 1996-2002 dziekan Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego.

Autorka opracowań naukowych z zakresu marketingu, ekonomii konsumpcji, gospodarki żywnościowej, poziomu życia. Wypromowała ponad 600 magistrów i 6 doktorów.

Wieloletnia działaczka na rzecz świeckości państwa, praw kobiet, dzieci, osób LGBT, zwierząt. Założycielka i prezeska stowarzyszenia "Polka Potrafi", które uczy kobiety jak lepiej, mądrzej i przyjemniej żyć. Autorka aforyzmów i limeryków, matka terminów "kaczyzm", "Rzeczpospolita Obojga Kaczorów", "katole", "kaczoprawica", "PiSokrzyżowcy". Komentatorka życia politycznego aktywna w mediach społecznościowych (FB, TT, Instagram), od 15 lat stała felietonistka tygodnika "Fakty i Mity", gdzie zamieszcza teksty ku pokrzepieniu serc w czasach kaczystowskiej zarazy.

Odznaczona Złotym Krzyżem Zasługi i Medalem Komisji Edukacji Narodowej. Dwukrotna (2006 i 2009) laureatka "Lustra Szkła Kontaktowego" dla najbardziej lubianego polityka roku. W 2005 r. głosami internautów wybrana Feministką Roku (Ośkara 2005). W 2018 r. otrzymała tytuł Ateisty Roku.

Komisja Kultury i Środków Przekazu
Komisja Mniejszości Narodowych i Etnicznych