Lewica w trasie: W Białymstoku o budowaniu wspólnoty i refundacji in vitro

Wspólnota, współpraca, wolność

Spotkaliśmy się w Białymstoku, żeby porozmawiać o dobrym sąsiedztwie - z przyrodą, pomiędzy mniejszościami, pomiędzy Polską, a naszymi wschodnimi sąsiadami. Podlasie to przykład, gdzie różne kultury znalazły wspólny mianownik do współpracy. Tutaj ludzie się ze sobą dogadują i potrafią znaleźć to co ich łączy, a nie tylko to co ich dzieli. Region ten jest szczególny również z powodu Puszczy Białowieskiej i silnej potrzeby współdziałania z naturą. Kolejnym elementem kształtującym charakter Podlasia, jest to, iż graniczy on z Białorusią, Litwą i Rosją. Jako Lewica czujemy się w takim miejscu jak w domu: budowanie wspólnoty - na bazie różnych kultur, szacunek dla natury oraz współpraca międzynarodowa - to są nasze wartości.

Rządy PiS stoją w poprzek tych wartości. Dzielenie ludzi na sorty i takie gumkowanie historii, które skłóca mniejszości narodowe i religijne; wycinka Puszczy Białowieskiej i na koniec zamknięcie małego ruchu granicznego w Obwodem Kaliningradzkim. Lewica odwróci ten trend i wprowadzi swój własny, oparty na: budowie wspólnoty, na współpracy oraz na szacunku dla przyrody.

Nasze konkrety to:

• Powołanie agencji ochrony przyrody, żeby żaden rząd nie traktował przyrody jak swojej własności. Zgodnie z zasadą deglomeracji, nowa agencja będzie miała swoją siedzibę w Białymstoku, a nie w Warszawie.
  • Wszystkie wyznania lub ich brak mają być traktowane w ten sam sposób. Nie pozwolimy na kult postaci, których przeszłość nie jest jednoznaczna, a które mają krew na rękach. Przywrócimy rzetelność edukacji historycznej.
  • Chcemy budować mosty, nie stawiać mury. Przywrócimy mały ruch graniczny z Rosją i stworzymy mały ruch graniczny z Białorusią.

Refundacja in vitro

Z in vitro czy też poczęte klasycznie, wszystkie dzieci kochamy bezgranicznie. PiS mówi, iż jest partią prorodzinną, ale prawdziwa polityka prorodzinna oznacza wsparcie dla par, które chcą mieć dzieci, ale dotyka ich problem bezpłodności.

Dlaczego mówiliśmy o tym w Białymstoku? Pierwsze skuteczne zapłodnienie in vitro udało się przeprowadzić właśnie w stolicy Podlasia. W 1987 r. urodziło się pierwsze dziecko poczęte tą metodą, a za tym sukcesem stał prof. Marian Szamatowicz, który od lat związany jest z lewicą. In vitro jest świetnym remedium na plagę bezpłodności, która dotyka coraz więcej par w Polsce i na świecie.

In vitro z powodów ideologicznych jest trudno dostępne, prawica spod znaku PiS, utrudnia dostęp do tej metody. In vitro jest drogie, jeżeli nie będzie refundacji to większości par nie będzie stać na taki zabieg. Bezpłodność to jest choroba społeczna, zatem publiczna służba zdrowia powinna w tym zakresie pomagać.

Wprowadzimy pełną refundację leczenia niepłodności metodą in vitro z budżetu państwa lub ze środków NFZ dla wszystkich kobiet.