Afera lekowa gości w gazetach i telewizorach. Mamy związku z nią pytanie do Jarosława Kaczyńskiego, Mateusza Morawieckiego oraz Zbigniewa Ziobry: gdzie są Wasi prokuratorzy i sędziowie w chwili, kiedy trzeba zająć się problemem, który dotyka nas wszystkich? Jeżeli potraficie zorganizować nagonkę na innych sędziów, to dlaczego nie potraficie rozwiązać problemu wywożenia leków z Polski? To pokazuje jakim słabym państwem jest w tym momencie Polska. Miliony Polek i Polaków, którzy potrzebują leków, nie otrzymują pomocy. Wywożenie leków za granicę doprowadza do sytuacji, iż nie jesteśmy wstanie realizować naszych recept, pokazuje to słabość naszego państwa. Państwa, które szczyci się tym, że załatało lukę w VAT, ale nie potrafi dowieść załatwienia afery lekowej. Osobiście składałam wnioski do Ministra Zdrowia, aby dowiedzieć się jak wygląda sytuacja finansowa Ministerstwa Zdrowia i ile środków jest przekazywanych korporacjom farmaceutycznym. Ministerstwo odmawia udzielenia takich informacji, nie odpisuje i udaje, że problemu nie ma. Jednocześnie Policja, prokuratura, cały wymiar sprawiedliwości nie potrafi załatwić sprawy wywożenia leków. A o sprawie wiemy od dawna i odpowiednie kroki należało podjąć już jakiś czas temu. Gdzie są właściwe służby? Rząd PiS ignoruje ten problem, a my idąc do apteki nie możemy wykupić naszego leku.

Drugim elementem, który pokazuje, iż państwo pod rządami PiS jest słabe, to kwestia Polskiej Fundacji Narodowej, która miała sławić dobre imię naszego kraju. 5,5 mln dolarów, czyli 20 mln złotych zostało wydanych, aby powstało kilka profili na Facebook-u, czy też w innych mediach społecznościowych. A osób, które polubiły te profile jest kilkanaście lub kilkadziesiąt. Jeden post, który się tam pojawiał kosztował 200 tysięcy złotych. PiS nie reaguje, nie uważa, aby była to kompromitacja polskiego państwa, aby jeden post kosztował 200 tysięcy złotych, a z drugiej pozwala na istnienie mafii lekowej. Apelujemy do partii rządzącej, aby zaangażowała wymiar sprawiedliwości do rozwiązania kwestii mafii lekowej i to natychmiast.

Marcelina Zawisza, kandyduje z pozycji nr 1 w okręgu nr 21 Opole