Zszyta przez Lewicę flaga Polski symbolizuje koniec podziałów, które wykreowały dwa kłócące się obozy. Powiesiliśmy tę flagę na barierkach, które oddzielają parlamentarzystów od obywateli. Lewica te barierki zlikwiduje, chcemy pozszywać podziały między Polkami i Polakami.

Anna-Maria Żukowska podczas happeningu powiedziała:

Spotykamy się dziś przed budynkiem Sejmu, ponieważ uważamy, że polska jest podzielona. Podziały biegną przez rodziny, sąsiadów, koleżanki i kolegów z pracy. W naszym kraju jest za dużo hate-u, za dużo nienawiści, za dużo podziałów. Polska potrzebuje spokoju i tego, żebyśmy mogli rozmawiać o programach. Dziś chcemy symbolicznie Polskę zszyć. Zapraszamy na happening zszywania polskiej flagi. Chcemy doprowadzić do porozumienia wszystkich tych, którzy się ze sobą kłócą. Lewica jest w stanie to zrobić, Lewica jest silna spokojem. Robimy to dziś z Włodzimierzem Czarzastym i Adrianem Zandbergiem i zachęcamy wszystkich do dołączenia do nas. Flagę, po jej zszyciu, powiesimy na barierkach, które ogradzają Polki i Polaków od parlamentarzystów w Sejmie. One stoją tu od pierwszych protestów. Lewica te barierki zlikwiduje, chcemy pozszywać te podziały.

flaga091019a

flaga091019b