W środę 4 grudnia zwrócimy się do klubów parlamentarnych: Koalicji Obywatelskiej i PSL-Kukiz'15, aby podpisały się pod wnioskiem o Trybunał Stanu dla pana prezesa NIK Mariana Banasia. To również jest też powiedzenie: sprawdzam w kierunku prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego i premiera Mateusza Morawieckiego. O postawieniu przed Trybunałem Stanu decyduje Sejm, na wniosek co najmniej 115 posłów lub o na wniosek prezydenta. Decyzja w takiej sprawie zapada bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów.

Krzysztof Gawkowski podczas konferencji prasowej powiedział:

My jako Lewica chcemy bronić wiarygodności państwa. Chcemy bronić wiarygodności konstytucji i dlatego w dniu dzisiejszym zwrócimy się do innych klubów parlamentarnych o to, by podpisały się pod wnioskiem o Trybunał Stanu dla pana prezesa Mariana Banasia. To co dzieje się w NIK, zamieszanie wywołane tym, że na czele tej instytucji stoi potencjalny przestępca, nie może pozostawać bez reakcji

Prawo i Sprawiedliwość ma odpowiednią większość w parlamencie, żeby sami mogli podjąć próbę odwołania pana prezesa Banasia w związku z przedstawieniem wniosku o Trybunał Stanu. Do dzisiaj to się nie wydarzyło. Lewica nie będzie czekała dłużej i jeszcze dziś zwrócimy się o poparcie wniosku do przewodniczących klubów Koalicji Obywatelskiej i PSL-Kukiz'15. Lewica zrobi wszystko, żeby pan Marian Banaś opuścił stanowisko prezesa Najwyższej Izby Kontroli. To jest też prawdziwe „sprawdzam” dla Jarosława Kaczyńskiego, jego intencji i intencji premiera Morawieckiego. Jeżeli rzeczywiście pan Banaś, dzisiaj podejrzewany o przestępstwa, może okazać się potencjalnym przestępcą, to Lewica mówi: bądźmy w tej sprawie spójni, nie tylko zapowiedzi medialne, ale konkretne rozwiązania, które Lewica kładzie na tacy.

Beata Maciejewska podczas konferencji prasowej powiedziała:

W ubiegłym tygodniu Lewica złożyła wniosek, aby raport CBA ws. Banasia został upubliczniony. Na Konwencie Seniorów złożony zostanie wniosek o to, aby na najbliższym posiedzeniu Sejmu pojawił się raport premiera Mateusza Morawieckiego o sprawie prezesa NIK. Nie może być tak, że parlamentarzyści, obywatele i obywatelki nie wiedzą, co się w tej sprawie dzieje, że wszystko jest utajnione, oprócz tego, że mamy wiedzę, że na czele jednej z najważniejszych instytucji w państwie stoi osoba, wobec której są ogromne zarzuty.