anna maria zukowska konwencja lewicy

Polska lewica stoi przed ogromnym wyzwaniem, musimy zawalczyć o odbudowę naszej wspólnoty i naszego społeczeństwa. Polska jest podzielona na wrogie sobie obozy. Podziały przebiegają przez rodziny, przyjaciół i sąsiadów. A przecież powinniśmy wspólnie realizować zasadę sprawiedliwości społecznej.

Nasz kraj nie może być podzielony na Polskę A i Polskę B

Na oazy spokoju i dobrobytu oraz na pustynie biedy i obskurantyzmu. Chcemy równego dostępu do pracy, ochrony zdrowia i usług publicznych. Chcemy by każdy i każda czuł się u siebie. Niezależnie od płci, wieku, orientacji seksualnej, koloru skóry, niepełnosprawności i pełnosprawności, wyznania lub jego braku, płci, pochodzenia i wykształcenia.

Edukacja przyszłości

Wykształcenie to jest coś co każda mama i tata chcą dać swojemu dziecku. Dobra szkoła to szkoła nowoczesna, przyjazna i wolna od indoktrynacji religijnej. Państwo powinno stać na straży takiej szkoły. Kiedy moja córka dowiedziała się na danym etapie edukacji, że musi przerobić materiał z trzech lat przez okres dwóch lat, przestawić się na zupełnie inny tryb, to dotknęły ją uczucia wszystkim znane jej rówieśniczkom i rówieśnikom. Uczucia braku stabilności oraz niepewność i lęk. Pani minister Zalewska, to jest pani wina.

Uciekła Ppani do Brukseli zostawiając po sobie chaos. Dzieciom zafundowała pani nieprzespane noce, kucie do rana i nerwy. Dokonała pani reformy formalnej likwidując gimnazja, ale materialnie wszystko zostało po staremu. Szkoła nie odpowiada na wyzwania współczesności. Pani Zalewska, oskarżam panią i PiS o cofanie polskiego szkolnictwa XIX wieku. Marnujecie potencjał naszych dzieci!

Opowiem Wam również jakie mam marzenie. Wysłuchajcie mnie przez chwilę. Marzę o szkole bez przemocy, o szkole równych szans. Aby to osiągnąć wprowadzimy zajęcia antydyskryminacyjne, bo każde dziecko powinno czuć się w swojej szkole bezpiecznie.

Wiele dzieciaków spędza mnóstwo czasu w sieci, dlatego też wprowadzimy obowiązkowe zajęcia z cyberbezpieczeństwa. Dzieci muszą wiedzieć jak chronić się w internecie.

Czy może się czuć komfortowo i bezpiecznie dziecko w przepełnionych salach, czy też stłoczonych korytarzach? Nauka w 36-osobowej klasie jest nieefektywna, dlatego też zmniejszymy liczbę dzieci w poszczególnych klasach. Odejdziemy od testomanii, szkoła ma uczyć myślenia, przede wszystkim krytycznego myślenia.

Religię - wyprowadzić

Dobra szkoła, szkoła równych szans, nie tylko powinna być świecka. Czy wiedzą Państwo, że na lekcje religii wydajemy 2 mld złotych rocznie? Wolałabym przeznaczyć te pieniądze na naukę języka angielskiego i my to zrobimy, ponieważ uważamy, że religia powinna być nauczana w salach katechetycznych! Szkoła powinna zajmować się rzetelną edukacją.

Edukacja seksualna! Nie bójmy się mówić o seksualności człowieka, ponieważ człowiek jest z natury istotą seksualną, a nie bezpłciowym aniołem. Dzieciom trzeba wytłumaczyć co dzieje się z ich ciałem w okresie dorastania. Należy im się rzetelna wiedza i fakty, a nie zaczerwieniona z zażenowania katechetka, prowadząca WDŻ. Taka rzetelna edukacja o seksualności, o ciele, o dojrzewaniu i o emocjach pozwoli uchronić wiele młodych osób przed tragediami, przed napastowaniem seksualnym. Pozwoli również zrozumieć swoją tożsamość, nauczyć się słuchać własnego ciała.

Dzieciom należą się również darmowe dojazdy do szkoły, to ważne dla wyrównywania szans edukacyjnych wszystkich dzieci.

Żadne dziecko nie może być też w szkole głodne, zadbamy o darmowe śniadanie dla każdego ucznia i uczennicy.

Tylko 3 proc. dzieci ma zdrowe zęby! To jest wstrząsające. Dlatego przywrócimy gabinety dentystyczne w szkołach i opiekę pielęgniarską.

Tego wszystkiego nie da się zrobić bez dobrych nauczycieli i bez godnie wynagradzanych nauczycieli, dlatego jesteśmy za Kartą Nauczyciela.

To moje marzenia, jako matki i jako Polki. Jako rzeczniczka Waszych spraw wspólnie z Wami i dzięki Wam uda mi się je zrealizować!