Apelujemy o zachowanie spokoju, nie powodów do paniki. Pytaliśmy podczas spotkania z rządem o na następujące tematy i otrzymaliśmy na nie odpowiedzi.

• Osoby pracujące na umowach śmieciowych: zostaliśmy poinformowani, że jeżeli przestoje np. w instytucjach kultury, czy też lokalach gastronomicznych potrwają dłużej, to rząd pochyli się nad problemem osób zatrudnionych na umowach cywilnoprawnych
  • Postojowe: rząd zapewnił nas, że postojowe wyniesie 100% wynagrodzenia, w przypadku, gdy zakład nie pracuje z powodu koronawirusa.
  • Zasiłki dla osób, które będą się opiekować dziećmi: Lewica złoży wniosek o podwyższenie tego wieku do 16 roku życia; a w przypadku niepełnosprawności dzieci w stopniu umiarkowanym oraz znacznym, o zniesienie ograniczenia wiekowego. Mamy nadzieję, że ponad podziałami ten pomysł przejdzie przez Sejm na najbliższym posiedzeniu
  • Spotkania w świątyniach: do soboty zostanie podjęta informacja przez rząd dotycząca udziału we mszach. Mamy nadzieję, że ta decyzja będzie jednoznaczna, zmierzająca do ograniczenia mszy publicznych i przenoszenia ich do Internetu.
  • Produkcji antyseptyków: Ministerstwo Zdrowia ma się pochylić nad tym problemem sprzedawania przez producentów surowców recepturowych, po zawyżonych cenach.
  • Rozprawy przed sądami: premier obiecał, iż będzie sugerował, aby przenosić rozprawy na terminy późniejsze.
  • Żywność: premier poinformował nas, że jest po spotkaniu z branżą produkcyjną i nie ma zagrożenia, iż żywności zabraknie.
  • Zamknięcie granic naszego kraju: zdaniem Lewicy jest to kwestia całej Unii Europejskiej i to na tym poziomie należy tę sprawę uzgodnić

Marcelina Zawisza podczas konferencji prasowej powiedziała:

Podczas spotkania u premiera Mateusza Morawieckiego, rozmawialiśmy z nim oraz jego ministrami o wielu problemach, min. o osobach, które są zatrudnione na umowach śmieciowych, a która właśnie się dowiedziały, że nie będą miały za co opłacić rachunków, czy też kupić jedzenia. Zostaliśmy poinformowani, że jeżeli przestoje np. w instytucjach kultury, czy też lokalach gastronomicznych potrwają dłużej, to rząd pochyli się nad problemem osób zatrudnionych na umowach cywilnoprawnych. Nie godzimy się na to, że kilkaset tysięcy osób zatrudnionych na umowach śmieciowych, z dnia na dzień zostanie pozbawionych środków do życia.

Pytaliśmy również o tzw. postojowe i na jakie wynagrodzenia mogą liczyć pracownicy, których zakłady zostały zamknięte. Rząd zapewnił nas, że postojowe wyniesie 100% wynagrodzenia, w przypadku, gdy zakład nie pracuje z powodu koronawirusa. Mam nadzieję, że nie będzie to dotyczyło wyłącznie sektora publicznego, ale wszystkich pracowników, którzy muszą w tej sytuacji zachować poczucie bezpieczeństwa.

Pytałam się o zasiłki dla osób, które mają dzieci poniżej 8 roku życia i zapowiadałam wcześniej, iż Lewica złoży wniosek o podwyższenie tego wieku do 16 roku życia; a w przypadku niepełnosprawności dzieci w stopniu umiarkowanym oraz znacznym, o zniesienie ograniczenia wiekowego. Cieszę się, że PO już podpisuje się pod tym pomysłem i mam nadzieję, że ponad podziałami ten pomysł przejdzie przez Sejm na najbliższym posiedzeniu.

Rozmawialiśmy również o kościołach, do soboty zostanie podjęta informacja przez rząd dotycząca udziału w mszach. Mam nadzieję, że ta decyzja będzie jednoznaczna, aby ograniczać msze publiczne i przenosić je do Internetu, tym bardziej, że niektóre portale zapowiadają, że będą je transmitować. Jeżeli chcemy zabezpieczyć seniorki i seniorów przed śmiercią, to nie dopuszczajmy, aby się nie zarażali w kościołach.

Kolejne poruszana kwestia, to temat surowców recepturowych służących do produkcji antyseptyków, mamy sygnały, że producenci sprzedają je aptekom po bardzo zawyżonych cenach. Ministerstwo Zdrowia ma się pochylić nad tym problemem.

Dariusz Wieczorek podczas konferencji prasowej powiedział:

Zaproponowaliśmy również, aby zająć się kwestią sądownictwa i rozpraw, przecież w sądach też gromadzą się ludzie. Pan premier obiecał, iż będzie sugerował, aby przenosić rozprawy na terminy późniejsze.

Pytaliśmy się również o przedsiębiorców, nie tylko branżę turystyczną, ale i transportową, ale i producentów. Rząd zapowiedział przesunięcia budżetowe i stworzenie funduszu – co rekomendowaliśmy – który przynajmniej w części zrekompensuje poniesione straty.

Zostaliśmy poinformowani, że nie ma dzisiaj powodów do paniki i wykupowania ze sklepów żywności. Premier poinformował nas, że jest po spotkaniu z branżą produkcyjną i nie ma zagrożenia, iż żywności zabraknie.

Rozmawialiśmy również o kwestii zamknięcia granic naszego kraju, aby ograniczyć przyjazdy do Polski ludzi z innych krajów. Myślę, że jest to kwestia całej Unii Europejskiej i to na tym poziomie należy to uzgodnić.