- Wzywam premiera Mateusza Morawieckiego, by w momencie, w którym Kościół nie staje na wysokości zadania, sam zdecydował o zawieszeniu mszy. Oczekuję odwagi. Konkordat na to pozwala - mówił Robert Biedroń podczas konferencji prasowej w Sejmie.

Podczas spotkania z dziennikarzami kandydat Lewicy na prezydenta RP publicznie zadał pytania skierowane do szefa rządu oraz ministra zdrowia, a które dotyczyły przygotowania szpitali do zwalczania pandemii koronawirusa.

• Czy szpitale dostaną wsparcie finansowe na walkę z pandemią?
  • Czy spłacanie kredytów przez placówki medyczne zostanie zawieszone i czy rząd rozmawia w tej sprawie z bankami?
  • Jak wygląda wyposażenie szpitali w podstawowy sprzęt medyczny i czy jest on lokowany według potrzeb?
  • Czy lekarze wiedzą, jak zareagować na pacjenta zarażonego koronawirusem? Co robi rząd, aby przekazać im właściwe informacje?
  • Jak wygląda współpraca pomiędzy producentami i sprzedawcami? Ceny np. maseczek rosną i to lawinowo i co rząd w tej sprawie zamierza zrobić?

Senator Wiesław Konieczny poinformował, iż senatorowie PiS wrócili do pracy i w izbie wyższej parlamentu jest już potrzebne kworum do dalszych prac nad ustawą o zwalczaniu skutków koronawirusa. Jednocześnie przypomniał, iż wśród poprawek zgłoszonych przez Senat znajdują się pomysły z Pakietu Antykryzysowego Polska 2020 Roberta Biedronia.

Robert Biedroń podczas konferencji prasowej powiedział:

Po raz kolejny apelujemy o spokój, o nierozsiewanie nieprawdziwych informacji oraz o niewykorzystywanie najtrudniejszej sytuacji w Polsce od lat do celów politycznych.

Pracujmy ponad podziałami! Wzywam do spotkania wszystkich sił politycznych, wszystkich kandydatów i kandydatek i rozmowy na temat naszej propozycji - Pakietu Antykryzysowego Polska 2020.

Apelujmy również do podjęcia kilku trudnych decyzji. Pierwsza związana jest z organizowaniem mszy świętych i Lewica od kilku dni o tym mówi. Żeby te msze święte nie odbywały się za pomocą zgromadzeń, ale za pomocą przede wszystkim transmisji radiowych, telewizyjnych, żeby wierni mieli taką możliwość uczestniczenia w sposób duchowy, godny, tak jak przystoi w tej sytuacji, w takich mszach podobne msze organizowane są w innych krajach, a także przez papieża Franciszka. Czas, aby Polska poszła w ślady Włoch, czy też Słowacji w celu ochrony wiernych, ale i nas wszystkich.

Źle by się stało, gdyby na Kościół katolicki, który nie podejmie tego trudnego wyboru, spadło odium i odpowiedzialność za nie podejmowanie tej decyzji

Konkordat pomiędzy Stolicą Apostolską a Rzeczpospolitą Polską jasno daje ku temu przesłanki. Artykuł 8 pkt 3 tego dokumentu głosi: "Miejscom przeznaczonym przez właściwą władzę kościelną do sprawowania kultu i grzebania zmarłych Państwo gwarantuje w tym celu nienaruszalność. Z ważnych powodów i za zgodą kompetentnej władzy kościelnej można przeznaczyć te miejsca na inny użytek. Niniejszy przepis nie ogranicza stosowania prawa polskiego w przypadkach wywłaszczenia z zachowaniem standardów prawa międzynarodowego". Ale także pkt 5 mówi wyraźnie: "Władza publiczna może podjąć niezbędne działania w miejscach określonych w ustępie 3 także bez uprzedniego powiadamiania władzy kościelnej, jeśli jest to konieczne dla ochrony życia, zdrowia lub mienia".

To jest narzędzie dla pana premiera Mateusza Morawieckiego, żeby w momencie, kiedy Kościół nie stosuje się do tych standardów, do których zastosowały się instytucje kultury, szkoły, żeby podjąć odpowiednie działania. Oczekujemy od pana premiera jasnej deklaracji, czy takie działania zostaną w tym określonym przypadku podjęte.

Wzywam premiera Morawieckiego, by w momencie, w którym Kościół nie staje na wysokości zadania, sam zdecydował o zawieszeniu mszy. Oczekuję odwagi. Konkordat na to pozwala.

Pytań jest sporo. Stawiamy je, bo odpowiedzi oczekują Polki i Polacy. Czy szpitale dostaną wsparcie finansowe? Zwłaszcza, że często te placówki są zadłużone. Czy spłacanie tych kredytów zostanie zawieszone i czy rząd rozmawia w tej sprawie z bankami? Szpitale powinny zajmować się zwalczaniem pandemii, a nie szukaniem pieniędzy.

Jak wygląda sytuacja lekarzy? Czy wiedzą, jak zareagować na pacjenta zarażonego koronawirusem? Co robi rząd, aby przekazać im właściwe informacje?

Czy sprzęt medyczny jest właściwie lokowany?

Odpowiedzi na te pytania powinny paść w przestrzeni publicznej ze strony premiera i ministra zdrowia.

Senator Wojciech Konieczny podczas konferencji prasowej powiedział:

W senackich poprawkach do ustawy o koronawirusie znajdują się propozycje z Pakietu Antykryzysowego Polska 2020 Roberta Biedronia. W Sejmie pojawią się kolejne, w tym te o finansowaniu szpitali Wśród poprawek jest między innymi wsparcie dla rodzin oraz wsparcie dla przedsiębiorców. Dziękuję senatorom PiS-u, że wrócili na salę obrad i ta wspólna walka o dobro Polek i Polaków została postawiona na pierwszym miejscu. Nasza inicjatywa, inicjatywa Roberta Biedronia spotkała się z pozytywnym odzewem wszystkich sił politycznych. To ważne, bo chodzi o bezpieczeństwo Polek i Polaków