Jakie działania rząd zamierza podjąć w celu zabezpieczenia listonoszy oraz personelu pocztowego przed zakażeniem koronawirsuem - pytał Robert Biedroń na konferencji prasowej w Warszawie. Towarzyszący kandydatowi Lewicy na prezydenta RP Andrzej Redzikowski, przewodniczący OPZZ przypomniał, iż związek negatywnie zaopiniował przepisy o głosowaniu korespondencyjnym. - Żaden listonosz nie chce się zakazić, ani tym bardziej nie chce roznieść zakażenia - podkreślił Redzikowski

Robert Biedroń podczas konferencji prasowej powiedział:

Jesteśmy tutaj, żeby upomnieć się o kolejną grupę społeczną, którą w marszu do po trupach do urn, zignorowano. Pracownicy Poczty Polskiej i listonosze zostaną niczym żołnierze wysłani na front walki politycznej. Listonosze będą wystawieni na ogromne ryzyko. Każde zakażenie będzie obciążać rząd, który brnie po trupach, by wybrać niby-prezydenta. Oczekuję od premiera Morawieckiego jasnych deklaracji, co zrobi, żeby ochronić tych ludzi przed zakażeniami, co zrobi, żeby zadbać o bezpieczeństwo listonoszy i dziesiątek tysięcy personelu pocztowego, tych, którzy będą roznosić te pakiety wyborcze, żeby ci ludzie po prostu czuli się bezpiecznie, żeby ich rodziny nie bały się o nich los.

Andrzej Redzikowski podczas konferencji prasowej powiedział:

OPZZ negatywnie zaopiniował ustawę o głosowaniu korespondencyjnym. Otrzymujemy od naszych związkowców pracujących w Poczcie Polskiej wiele sygnałów, związanych z obawą o ich zdrowie i życie, o zdrowie i życie ich rodzin. Żaden listonosz nie chce być się zakazić, ani tym bardziej nie chce roznieść zakażenia.

Według zapowiedzi, to na pocztowcach spocznie karna odpowiedzialność za to, co stanie się z pakietem wyborczym. Jakie gwarancje i możliwości ma listonosz, że przesyłka dotrze do rąk adresata, jeżeli pozostawi ją w zbiorowej skrzynce w bloku, czy w zbiorowej skrzynce w małej miejscowości czy wsi?