Zgodnie z obietnicą składamy projekt ustawy o dofinansowaniu kosztów stałych przedsiębiorców. Podczas debaty nad Tarczą Antykryzysową 2.0 mówiliśmy, iż pomoc przedsiębiorcom powinna szybka, prosta i hojna. Dlaczego szybka? Wielu przedsiębiorców zostało wyłączonych z jakiejkolwiek działalności gospodarczej, nie ma zatem żadnych przychodów i stoi przed dylematem: zamknąć biznes i dołączyć do grona bezrobotnych, czy też dalej funkcjonować przy wsparciu państwa. Dzisiaj przedsiębiorca powinien walczyć o nowe rynki zbytu, a nie martwić się o podstawowe kosztyi państwo powinno mu w tym pomóc.

Prosto. Instrukcja do Tarczy Antykryzysowej to ponad 300 stron, przez które ma problem przebrnąć prawnik, a co ma powiedzieć przedsiębiorca, który dodatkowo pochłonięty jest problemami związanymi z epidemią. Nasz projekt składa się z 7 stron, 3 z nich to tekst zasadniczy, a 4 to uzasadnienie.

Hojnie. Każda złotówka wydana dzisiaj na ratowanie przedsiębiorstw, zwróci się 5-krotnie. Dzisiaj powinniśmy zapobiegać chorobie gospodarczej, a nie leczyć ją kilka miesięcy później. Nasz projekt zakłada, że przez najbliższe 6 miesięcy, każdy przedsiębiorca, któremu przychody spadły o 20% miesiąc do miesiąca lub o 30% licząc rok do roku - może złożyć wniosek do Ministra Gospodarki lub do wojewody, jeżeli taka delegacja zostanie zastosowana, o dofinansowanie kosztów stałych do kwoty 50 000 zł. Koszty stałe w rozumieniu tego projektu to czynsz, leasing, ubezpieczenie, media oraz usługi telekomunikacyjne.

Mam nadzieję, że już na najbliższym posiedzeniu Sejmu i będzie obowiązywać już od 1 maja.

Arkadiusz Iwaniak, poseł