Lewica będzie reagowała na każde słowa, które obrażają, zwłaszcza w parlamencie. Szeregowy poseł Jarosław Kaczyński nie może być „świętą krową” i powinien być potraktowany tak jak każdy inny parlamentarzysta, który przekroczył ramy dobrego wychowania na terenie Sejmu.

Dariusz Wieczorek podczas konferencji prasowej powiedział:

Lewica będzie reagowała na każde słowa, które obrażają, zwłaszcza w parlamencie. Chociaż wczorajsze słowa pana prezesa Kaczyńskiego nie dotyczą klubu Lewicy, to jednak składamy wniosek do komisji etyki, żeby słowa dotyczące „chamskiej hołoty” były przez komisję etyki przeanalizowane, ażeby doszło do wyjaśnienia, jakim cudem takie słowa mogły paść i ażeby ci, którzy te słowa wypowiedzieli, ci którzy uczestniczyli w tym żenującym spektaklu po prostu zostali ukarani.

Tomasz Trela podczas konferencji prasowej powiedział:

Słowa kierowane na sali sejmowej do parlamentarnej opozycji, to nie obraza posłanek i posłów Platformy, Lewicy, PSL-u, to obraza Polek i Polaków, którzy na nas w wyborach 13 października głosowali Powinien przyjść taki moment i taki czas, że w polskim parlamencie nie będzie świętych krów", poseł Jarosław Kaczyński nie będzie świętą krową" i tak jak parlamentarzyści opozycji są karani, którym obniża się uposażenie parlamentarne za złe zachowanie, to samo spotka posła Kaczyńskiego.