Chcemy Polski, w której wszyscy czują się u siebie. Dlatego opowiadamy się za skuteczną ochroną praw wszystkich obywatelek i obywateli, zwalczaniem wszelkich form dyskryminacji i realizacją zasady równości, w szczególności ze względu: na płeć, wiek, stan zdrowia, niepełnosprawność, status ekonomiczny, światopogląd, orientację seksualną, wyznawaną religię czy pochodzenie etniczne.

Dziś historyczny dzień! Lewica składa dwa projekty ustaw, które zabezpieczają prawa osób  żyjących w związkach partnerskich, a także legalizują małżeństwo osób tej samej płci.

Projekt ustawy o równości małżeńskiej:

• Małżeństwo to związek dwóch kochających się osób - różnej lub tej samej płci.
  • Zrównanie praw wszystkich związków małżeńskich - jednopłciowych i różnopłciowych.
  • Prawo do dziedziczenia.
  • Wspólność majątkowa.
  • Możliwość wspólnego rozliczania podatków.
  • Prawo do informacji o małżonku/małżonce.
  • Prawo do przysposobienia.

Kliknij, aby pobrać projekt ustawy!

Projekt ustawy o związkach partnerskich:

• Związek partnerski - powstały z woli partnerów/partnerek, sformalizowany związek dwóch osób niezależnie od ich płci, tożsamości psychoseksualnej lub płciowej.
  • Związek zawierany w USC.
  • Możliwa uroczysta ceremonia.
  • Wspólne nazwisko.
  • Wspólność majątkowa.
  • Prawo do mieszkania partnera/partnerki.
  • Prawo do przysposobienia zstępnego partnera/partnerki, w pierwszym stopniu pokrewieństwa.

Kliknij, aby pobrać projekt ustawy!

Miłość to miłość!

konfa190620

Robert Biedroń podczas konferencji prasowej powiedział:

Prezentujemy dwa projekty ustaw wyrównujące szanse, będące ważnym krokiem w rozwoju cywilizacyjnym naszego kraju. Dzisiaj trzeba pamiętać, że Polska jest w skansenie Europy, że dzisiaj jeśli chodzi o równe prawa, Polska ma naprawdę wiele do nadrobienia.

Pierwsza dotyczy regulacji związków partnerskich. To jest ustawa o związku partnerskim, która w różnych formach była wnoszona do polskiego parlamentu, ale za każdym razem była odrzucana. Druga ustawa, ustawa, która dzisiaj sprawia, że wszyscy obywatele i obywatelki naszego kraju będą mieli równe prawa, jeśli chodzi o małżeństwa, to ustawa o równości małżeńskiej. Ustawa historyczna. Nigdy do tej pory jeszcze nie złożona w historii polskiego parlamentaryzmu. Ustawa przygotowana przez stowarzyszenie "Miłość Nie Wyklucza". Dziękuję im za tą ciężką pracę.

Ten projekt to ważne rzecz, która nikogo nie krzywdzi, a wielu uszczęśliwia. Mówię to jako prezydent miasta, który udzielił kilkuset ślubów: wiem co to znaczy dzielić się szczęściem. Równocześnie z wielką zazdrością patrzyłem na tych, którzy mówili to sakramentalne „tak”. Chciałbym dożyć takich dni i wierzę w to głęboko, że każdy będzie mógł stanąć przed urzędnikiem stanu cywilnego, przed prezydentem miasta i powiedzieć to sakramentalne "tak".

To naprawdę ważny moment dla polskiej demokracji i społeczeństwa obywatelskiego. Chciałbym poprosić moich kolegów startujących w tych wyborach prezydenckich o to, żeby nie chowali w tej sprawie głowy w piasek, żeby jasno zadeklarowali, po której stronie stoją, bo to jest ten moment deklaracji, to jest ten moment solidarności z całym środowiskiem i z całym społeczeństwem obywatelskim, które tutaj przychodziło w obronie Konstytucji, które przechodziło w obronie Konstytucji szanując ją całą.

Jeżeli jesteśmy za równością, jeżeli jesteśmy za Konstytucją, to drogi Szymonie, drogi Rafale, poprzyjcie dzisiaj ustawę o równości małżeńskiej, bo każdy demokrata, każda demokratka, powinni dzisiaj stanąć po stronie równości.

Zukowska190620

Anna-Maria Żukowska podczas konferencji prasowej powiedziała:

Dziś przedstawiliśmy projekt dwóch ustaw, bez których jedna nie może istnieć samodzielnie bez drugiej.

Po wielu dyskusjach, rozmowach i konsultacjach z organizacjami pozarządowymi uznaliśmy, że nie może być tylko związków partnerskich, nie może być też tylko równości małżeńskiej, ponieważ są pary nie tylko homoseksualne, ale również heteroseksualne, które nie chcą brać ślubu. Każdy powinien mieć prawo wyboru, czy chce się wziąć ślub, czy też zawrzeć związek partnerski.

W Polsce każdy/a powinien/powinna mieć prawo wyboru tego, co jest dla niego i dla niej najlepsze, dlatego te ustawy zawsze będą szły ze sobą w parze. Nie rozdzielimy ich, one są swoimi bliźniakami.

Związki partnerskie muszą być dostępne w Polsce, muszą być małżeństwa nie tylko heteronormatywne ale również hetero nienormatywne. Równość jest prawem człowieka, równość zapisana w Konstytucji.

Ustawa o związkach małżeńskich zakłada pełną równość: majątkową, prawną, rodzinną czy społeczną. Nie odstąpimy od tego, ponieważ jest to dla nas priorytetem. Lewica ma odwagę! Mamy ją, ponieważ wiele organizacji pozarządowych pokazuje co to znaczy mieć odwagę w Polsce 2020 r., to jest walczyć z hatem i stawiać mu czoła; bronić swoje przyjaciółki i przyjaciół przed popełnieniem samobójstwa. Dzieje się tak, ponieważ niektóre polityczki i niektórzy politycy prawicy nie uznają nas za równych sobie.

Lewica deklaruje, że ureguluje wszelkie kwestie związane z obroną praw osób LGBT+.

Matysiak190620

Paulina Matysiak podczas konferencji prasowej powiedziała:

Na dzisiejszej konferencji Robert Biedroń powiedział, że polityka to zmiana. Wszyscy jak tu dzisiaj stoimy: posłanki i posłowie; działaczki i działacze organizacji społecznych – jesteśmy tu po to, aby zmieniać nasz świat. Bardzo się cieszę, że składamy dzisiaj te dwie ustawy. W kwestii równości nie ma miejsca na kompromisy, ale wszyscy jesteśmy równi wobec prawa i zasługujemy na to, aby być w ten sam sposób traktowani. Mam nadzieję, że te ustawy zostaną przyjęte w Sejmie i wielu naszych rodaków będzie mogło skorzystać z tych praw, które składamy dzisiaj w tych ustawach.

Kaczorek190620

Aleksandra Kaczorek (Miłość Nie Wyklucza) komentowała:

W 2013 roku opublikowaliśmy w Miłość Nie Wyklucza manifest, w którym zmęczeni słuchaniem, że żądając związków partnerskich chcemy palec, a zaraz będziemy domagać się całej ręki, ogłosiliśmy, że oto skończyły się prośby o palec, że owszem, sięgamy po tę rękę. “Ruszamy na długą i ciężką drogę do pełnej równości małżeńskiej”, oznajmiliśmy siedem lat temu. Dwa lata później mieliśmy już projekt ustawy, gotowy do złożenia przez każdą partię, która miałaby do tego wystarczająco dużo odwagi.

Od tamtej pory rozmawiamy ze wszystkimi, którzy chcą rozmawiać z nami.

W 2013 roku, kiedy ogłosiliśmy walkę o równość, w Sejmie toczyła się debata nad żenująco pustą, prawie nieistniejącą ustawą o związkach, która miała dużą szansę zostać przegłosowana. Dziś, w 2020 roku, mamy w Sejmie ustawę o pełnej równości i zero szans na jej sukces. Mimo sytuacji nagonki politycznej i wykorzystywania nas jako narzędzia w kolejnych kampaniach wyborczych, jesteśmy dziś szczęśliwi, bo ta ustawa w Sejmie to olbrzymi krok na drodze do równości. Z tego punktu nie ma już odwrotu – i dobrze.

Nie rozstrzygamy, czy moment kampanii prezydenckiej to odpowiedni czas na tego typu działanie – nie jesteśmy partią ani sztabem. To nie nasza decyzja. Naszym obowiązkiem jest natomiast przypominanie o naszych rodzinach, które zasługują na bezpieczeństwo.

Sobecki190620

Hubert Sobecki (Miłość Nie Wyklucza) komentował:

Przypominamy o rodzinach, ponieważ w równości małżeńskiej chodzi o pomoc rodzinom, które już teraz próbują żyć w Polsce. Parom osób tej samej płci, również tym wychowującym dzieci, których Polska nie widzi i nie chce widzieć. Rodzinom, którym mówi, że są niechciane, że mają wyjechać.

Co osobom LGBT+ proponują pozostali kandydaci na prezydenta, polscy politycy i polityczki ogółem? Co proponują nam, poza tym, że mamy albo zamilknąć, albo uciekać z Polski?

Pytamy tych, którzy śmiało mówią o wecie i zakazie równości, lub odkładają nas jak zwykle na później: co nam proponujecie? Wy bierzecie śluby, w trakcie debat w telewizji pokazujecie obrączki, na zdjęciach pozujecie z rodzinami, lubicie chwalić się dziećmi. Chętnie korzystacie też z możliwości przepisania majątku na swoją żonę.

Czy jeśli my będziemy mogli robić to samo, to wasze małżeństwa znikną, wasze rodziny się rozpadną? Przeceniacie nasz wpływ na swoją codzienność, za to zdecydowanie nie doceniacie wpływu, który to wy macie na nasze życie.

Lubicie nami straszyć. Lubicie o nas kłamać. Lubicie patrzeć, jak rosną wam słupki, gdy my uciekamy z własnego kraju, gdy popełniamy samobójstwa. Dopóki tak się dzieje, będziemy próbować. Będziemy rozmawiać ze wszystkimi, którzy chcą z nami rozmawiać – rozmawiać, niebezczelnie manipulować. Nie znikniemy. To jest też nasz kraj i jesteśmy tutaj u siebie.

Dziś, mimo całej nagonki, pozwalamy sobie na chwilę radości z sukcesu całej naszej społeczności i wszystkich osób, które walczą o prawdziwą równość. Wierzymy, że jest to kolejny krok, który zbliża nas do momentu, w którym będziemy mogli odetchnąć pełną piersią, bez strachu o przyszłość.