Od kilku miesięcy obserwujemy wojnę pod dywanem polityczek i polityków PiS, którzy obsadzili Najwyższą Izbę Kontroli, a która wpływa na tę najważniejszą instytucję kontrolną w państwie. Kilka dni temu prezes NIK poinformował, iż zostanie wszczęta kontrola wyborów, które rzekomo miały się odbyć 10 maja 2020 r. Mamy obawy czy te postępowanie będzie prowadzone bez nacisków politycznych i będzie rzetelne. Na kontrolerów próbuje wpływać wiceprezes NIK Tadeusz Dziuba, który usiłuje wpływać na kształt raportów pokontrolnych.

Zależy nam na tym, aby NIK mógł pracować w spokoju i kontrolerzy mieli komfort pracy i nie byli poddawani naciskom. W tym celu zwrócimy się do Mariana Banasia, prezesa NIK z pismem o objęciem ochroną pracowników Izby. Każdy kontroler, który będzie chciał ujawnić prawdę, a która będzie miała wpływ na sytuację polityczną, powinien mieć zapewniony parasol ochronny i takie powinno być zadanie Sejmu.

Jednocześnie Lewica chce, aby NIK podjął kontrole w następujących tematach:

• Działania Ministerstwa Aktywów Państwowych i podległych spółek w zakresie importu węgla do Polski w latach 2017-2020.
  • Realizacja działań programu czyste powietrze w latach 2018-2020.
  • Polityka nadzoru właścicielskiego nad spółkami Skarbu Państwa, w zakresie wynagradzania zarządów i rad nadzorczych spółek Skarbu Państwa w latach 2017-2020, w tym dodatków, premii i nagród.
  • Prawidłowość finansowania i likwidacji zadłużenia szpitali w latach 2011-2020.

Krzysztof Gawkowski podczas konferencji prasowej powiedział:

Od kilku miesięcy obserwujemy wojnę pod dywanem polityczek i polityków PiS, którzy obsadzili Najwyższą Izbę Kontroli, a która wpływa na tę najważniejszą instytucję kontrolną w państwie. NIK jest dzisiaj polem walki, ponieważ PiS chce wpływać na toczące się tam kontrole i szantażuje Mariana Banasia poprzez groźbę nieprzyjęcia sprawozdania finansowego Izby i to w momencie, w którym podejmowane są kluczowe kontrole np. w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Na kontrolerów próbuje wpływać wiceprezes NIK Tadeusz Dziuba, który usiłuje wpływać na kształt raportów pokontrolnych. W związku z czym mamy obawy czy Najwyższa Izba Kontroli jest wciąż niezależna.

Przemysław Koperski podczas konferencji prasowej powiedział:

Zależy nam na tym, aby NIK mógł pracować w spokoju i kontrolerzy mieli komfort pracy i nie byli poddawani naciskom. Przez ostatnie 20 lat Izba to był pewien wzór pracy i to niezależnie od tego kto kierował tą instytucją. Pamiętamy początek lat 90-tych i prezesurę Waleriana Pańki i te naciski, które były wywierane podczas kontroli w FOZZ. Sprawa ta do tej pory budzi wątpliwości.

Chcemy, aby propozycje, które składa Klub Lewicy były przedmiotem poważnej analizy Komisji ds. Kontroli Państwowej i po ich zaakceptowaniu pragniemy, aby to prezes NIK przejął osobisty nadzór na proponowanymi kontrolami.

Lewica postuluje kontrolę działań Ministerstwa Aktywów Państwowych i podległych spółek w zakresie importu węgla do Polski w latach 2017-2020, W Polsce ograniczane jest wydobycie węgla i zamykane są kopalnie, a import tego surowca wynosi 16 mln rocznie.

Chcemy kontroli realizacji działań programu czyste powietrze w latach 2018-2020. Uruchomiony trzy lata temu program miał mieć finansowanie rzędu 100 mld złotych, a na dziś wydatkowano kilka procent tej kwoty.

Kolejny temat to realizacja polityki nadzoru właścicielskiego nad spółkami Skarbu Państwa, w zakresie wynagradzania zarządów i rad nadzorczych spółek Skarbu Państwa w latach 2017-2020, w tym dodatków, premii i nagród. Media wciąż donoszą o gigantycznych wynagrodzeniach i te zagadnienie cieszy się zainteresowaniem opinii publicznej.

Ostatnia kwestia to prawidłowości finansowania i likwidacji zadłużenia szpitali w latach 2011-2020, chcemy się dowiedzieć czy ukrytym celem rządu PiS-u jest upadek polskich szpitali i ich prywatyzacja. W tej chwili zadłużenie to sięga 15 mld złotych i chcemy mieć obiektywny obraz sytuacji, dlatego też kontrola powinna obejmować również lata rządów PO-PSL. Takiej kontroli domagają się również samorządy, które obecnie ponoszą główny ciężar finansowania placówek ochrony zdrowia.