Dowiedzieliśmy, że pan minister Ziobro przeznaczył znaczną kwotę z Funduszu Sprawiedliwości na gminę Tuchów jeszcze zanim wniosek o takie wsparcie został wpłynął do ministerstwa. Lewica złożyła już w tej sprawie zawiadomienie do Najwyższej Izby Kontroli o kontrolę w Ministerstwie Sprawiedliwości i również mamy zawiadomienie do prokuratury w tej sprawie - powiedziała na konferencji prasowej Anna-Maria Żukowska, posłanka i rzeczniczka Lewicy.

Składamy zawiadomienie do prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez Ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobro, który przeznaczył środki z Funduszu Sprawiedliwości niezgodnie z jego przeznaczeniem, tj. na rzecz samorządów, które z powodu uchwalenia kart "anty-LGBT" nie otrzymały środków z budżetu unijnego. Wymogiem Funduszu Sprawiedliwości jest złożenie wniosku aplikacyjnego, a potem przejście procedury konkursowej. Jest jeden wyjątek w regulaminie Funduszu Sprawiedliwości, kiedy można przyznać te środki poza konkursem, ale w przypadku gminy Tuchów nawet nie było wniosku aplikacyjnego, a już środki zostały zakontraktowane - podkreślił wiceszef szef Klubu Lewicy, Krzysztof Śmiszek.

Z uwagi na to, że tego typu działanie ministra Ziobry jest ewidentnym nadużyciem prawa i ewidentnym nadużyciem kompetencji, dzisiaj składam w imieniu klubu Lewicy wniosek o ściganie tego czynu przez Prokuraturę Regionalną w Warszawie.  Nie może być tak, że minister sprawiedliwości, który winien stać na straży przestrzegania prawa, to prawo łamie - zaznaczył poseł Lewicy.