Procedujemy dzisiaj wniosek o wotum nieufności wobec Zbigniewa Ziobry, o zgrozo, Ministra Sprawiedliwości. Bardziej trafne byłoby nazwanie tego resortu Ministerstwem Bezprawia albo Ministerstwem Kolesiostwa. Przyjrzyjmy się jak działa sprawiedliwość pod rządami orłów prawniczych spod znaku Ministra Zero. Gdzie nie przyłożymy ucho, tam bezradność, niekompetencja i zapaść. Usprawnienie procesów sądowych? Zero. Przyspieszenie działań prokuratury? Zero.

Pamiętacie państwo sprawę z IKEI i zwolnionego z pracy pracownika nawołującego do nienawiści? Nasza dzielna prokuratura, zamiast walczyć z nienawiścią i dyskryminacją, ściga kogo? Kadrową z Ikei! Takie mamy standardy w państwie Ziobry! Dziś prokuratura to polityczne narzędzie. To jak zapałki w rękach piromana. Nie tak dawno, rozesłano do prokuratur instrukcje ws. ścigania przerywania ciąży przygotowane przez kogo? Ordo Iuris czyli prywatną fundację, której macki dyrygują wymiarem sprawiedliwości. Fundusz Sprawiedliwości już dawno przestał pełnić swoją pierwotną funkcję. Stał się źródłem publicznych pieniędzy dla finansowania politycznych zachcianek Ziobry i jego przybocznych. Gdzie podziało się finansowanie wsparcia dla ofiar przemocy? Ile na to wydaliście? Zero! A ile poszło do Rydzyka? Miliony! Tak jak miliony poszły na wątpliwej renomy fundacyjki dla egzorcystów w wypędzających demony za pomocą salcesonu. Ta prokuratura dawno nie chroni już obywateli. Ta prokuratura straciła już dawno swoją pierwotną funkcję. Ta prokuratura staje się dzisiaj orężem w walce z każdym, kto staje na przeszkodzie chorej wizji zamordystycznego państwa.

Mając przede wszystkim na względzie bezpieczeństwo Polek i Polaków a także dobre imię naszego kraju, Lewica poprze wniosek wotum nieufności wobec Zbigniewa Ziobry. Im szybciej zniknie on z pola widzenia, tym lepiej. Skazujecie Polki na tortury i cierpienie zgotowaliście naszym siostrom, matkom i przyjaciółkom piekło i jesteście za nie odpowiedzialni! Za każdą śmierć, za każdy uszczerbek na zdrowiu, za każdą rozpacz. Zaatakowaliście polskie kobiety. Czy w następnej kolejności PiS będzie zmuszać‚ kobiety do rodzenia dzieci z gwałtów, a te niepokorne wsadzać do więzienia? Tysiące Polek i Polaków od kilku dni na ulicach Wam mówi co macie zrobić. Przeproście i w....., a zresztą sami wiecie co.

Krzysztof Śmiszek, poseł
Debata nad wnioskiem o wotum nieufności dla Zbigniewa Ziobro