Krystyna Pawłowicz w miniony weekend pojawiła się w hotelu Malinowy Zdrój i to pomimo obostrzeń związanych pandemią koronawirusa, a jej obecność wyszła na jaw z powodu awarii do jakiej doszło w tym ośrodku wypoczynkowym. Odnosząc się do informacji o swoim pobycie w hotelu Malinowy Zdrój, była posłanka PiS zaprzeczyła, jakoby z powodu pożaru została ewakuowana z tego ośrodka przez Służbę Ochrony Państwa.

W Polsce rządzonej przez PiS jedni muszą stosować się do pewnych zasad i reguł, a innych te zasady nie muszą obowiązywać. Hotele są pozamykane z powodu epidemii koronawirusa, ale jak widać nie dla wszystkich. Pani Pawłowicz pluska się przyhotelowym basenie, pani Emilewicz jeździ sobie na narty, Girzyński wpycha się bez kolejki po szczepionkę.

Zgodnie z art. 18. ustawy o statusie sędziego wzywamy panią Krystynę Pawłowicz do tego, aby zrzekła się urzędu sędziego Trybunału Konstytucyjnego, reguły związane z obostrzeniami powinny obowiązywać wszystkich bez wyjątku! Jeżeli w pani Pawłowicz pozostał choć odrobinę moralności, to sama zrezygnowałaby z pełnionej funkcji.

Żądamy od szefa MSWiA odpowiedzi na następujące pytania, związane z ochroną przez SOP osób związanych z obozem władzy.

• Co robiła pani Krystyna Pawłowicz w Malinowym Hotelu w towarzystwie Służby Ochrony Państwa, kogo chronili tam funkcjonariusze tej służby? Zgodnie z ustawą SOP nie ma prawa ani obowiązku ochraniać sędziów Trybunału Konstytucyjnego.
  • Czy pani Krystyna Pawłowicz była ewakuowana z hotelu przez limuzynę SOP-u?
  • Jeżeli tak się stało, to jakie jest uzasadnienie objęcia ochroną pani Krystyny Pawłowicz, skoro żadne pełnione przez nią funkcje publiczne, nie stanowią podstawy do objęcia jej tego typu ochroną?
  • Ile w skali jednego miesiąca oraz ujęciu rocznym wynosi koszt objęcia ochroną SOP-u pani Krystyny Pawłowicz?
  • Czy inni sędziowie TK również korzystają z takiej ochrony i ile to kosztuje?
  • Prosimy również o przesłanie pełnej listy osób, które podlegają ochronie przez Służbę Ochrony Państwa według stanu na dzień 8 lutego 2021 r. oraz przedstawienie rocznego kosztu takiej ochrony.

konfa080221
Wanda Nowicka podczas konferencji prasowej powiedziała:

Okazuje się, że w Polsce rządzonej przez PiS jedni muszą stosować się do pewnych zasad i reguł, a innych te zasady nie muszą obowiązywać. Wszyscy słyszeliśmy o tym, co przydarzyło się pani Krystynie Pawłowicz, która była w hotelu, w którym być nie powinna, bo przecież hotele są pozamykane. Jak się wydarzyła awaria, przyjechały po nią służby ochrony państwa, ciekawe na jakiej zasadzie? Ale cóż dla pani Pawłowicz przestrzeganie standardów państwa prawnego.

Zgodnie z art. 18. ustawy o statusie sędziego wzywam Panią Krystynę Pawłowicz do tego, aby zrzekła się urzędu sędziego Trybunału Konstytucyjnego!

Robert Biedroń podczas konferencji prasowej powiedziała:

W państwie PiS-u jest gorszy i lepszy sort, są równi i równiejsi. Zwykli ludzie i nadludzie, którzy noszą albo nosili legitymację PiS-u. Dzisiaj widać jak na dłoni, jak PiS urządził sobie Polskę. Walczył z elitami, zorganizował rewolucję moralną, która dzisiaj pożera własne dzieci. Ba, dzisiaj pożera najbardziej wiernych cór Jarosława Kaczyńskiego – Krystynę Pawłowicz.

Ustąpienie z urzędu pani tzw. sędzi Krystyny Pawłowicz będzie małym i drobnym zadośćuczynieniem dla tych wszystkich, którzy te gorsząc sceny muszą oglądać, a kiedy ich najbliżsi i oni sami tracą pracę lub ich biznesy są zamykane. A co robi PiS? Pani Pawłowicz pluska się przyhotelowym basenie, pani Emilewicz jeździ sobie na narty, Girzyński wpycha się bez kolejki po szczepionkę. Dolce vita! Żyć, nie umierać! Lewica mówi temu stanowcze nie! Jeżeli w pani Pawłowicz pozostał choć odrobinę moralności, to sama zrezygnowałaby z pełnionej funkcji.

Mamy też konkretne pytania i dlatego składamy pismo z Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji pismo, aby uzyskać na nie odpowiedzi.

Co robiła pani Krystyna Pawłowicz w Malinowym Hotelu w towarzystwie Służby Ochrony Państwa, kogo chronili tam funkcjonariusze tej służby? Zgodnie z ustawą SOP nie ma prawa ani obowiązku ochraniać sędziów Trybunału Konstytucyjnego.

Czy pani Krystyna Pawłowicz była ewakuowana z hotelu przez limuzynę SOP-u?

Czy inni sędziowie TK również korzystają z takiej ochrony i ile to kosztuje?

Zadajemy te pytania, ponieważ PiS stworzył państwo, w którym SOP podwozi sędzię Krystynę Pawłowicz do SPA, ale w którym nie ma transportu dla seniorów, aby ich zaszczepić. Rządzący mają czas na wszystko inne, ale nie mają czasu zająć się tym co jest najważniejsze - ratowaniem życia ludzi i ich oszczędności. Lewica się na to nie zgadza.