Polską racją stanu zawsze była współpraca ponad podziałami w polityce zagranicznej. Mogliśmy się różnić, mogliśmy mieć jakieś drobne, różne drobne sprzeczności co do poglądów, ale generalnie polska polityka zagraniczna skupiała się wokół pewnych priorytetów, pewnych kwestii, które były bezdyskusyjne. Rządy Prawa i Sprawiedliwości niestety to zaburzyły, zaburzyły to w sposób tak drastyczny sposób, że dzisiaj Polska jest osamotniona.

Robert Biedroń:

Polska stała się nie tylko samotna wśród krajów, takich jak Izrael, Afganistan, ale także wśród naszych bliskich współpracowników w ramach NATO i w ramach Unii Europejskiej. Zaprzepaszczono ten wielki dorobek polskiej dyplomacji, który budowany był od 1989 roku jako państwa, które razem z partnerami z NATO i Unii Europejskiej chce wzmacniać wartości demokratyczne, budować swoje sojusze w Europie, tej która broni tych demokratycznych zasad i dba o ład i porządek demokratyczny na świecie.

Chcielibyśmy przede wszystkim zaapelować do prezydenta Andrzeja Dudy, żeby stał się w końcu strażnikiem dobrej polityki zagranicznej, żeby obudził się ze swojego snu letniego i zabrał się do pracy. Jak widzimy sytuacja w skali globalnej staje się coraz bardziej poważna. Kryzys, z którym mamy do czynienia dzisiaj w Afganistanie wcześniej czy później zawita do naszych granic, zawita do granic Unii Europejskiej. Kryzys nie tylko migracyjny, ale także związany z destabilizacją jeśli chodzi o wartości demokratyczne, bo przecież nie ma się co łudzić, talibowie będą próbowali podważać demokratyczny ład i porządek.

Jako Lewica apelujemy do prezydenta Andrzeja Dudy, żeby w trybie pilnym zwołał Radę Bezpieczeństwa Narodowego. Radę Bezpieczeństwa Narodowego, która jest najważniejszym instrumentem w prowadzeniu polityki wewnętrznej i zagranicznej. Jeśli chodzi o współpracę ponad podziałami Rada Bezpieczeństwa Narodowego zawsze służyła w polskiej polityce do tego, żeby budować dobre scenariusze ponad podziałami partyjnymi i politycznymi. Dzisiaj takiego scenariusza dla Afganistanu, dla naszego własnego bezpieczeństwa potrzebujemy.

Grzegorz Pietruczuk:

To co się dzieje teraz w Afganistanie jest ogromną tragedią. Polski Kontyngent Wojskowy był obecny blisko 20 lat w Afganistanie. Nasi wojskowi współpracowali z tłumaczami, z personelem technicznym, cywilnym. Ci ludzie teraz są w ogromnym zagrożeniu, a tak naprawdę i oni i ich rodziny w chwili obecnej będą walczyli o życie po przejęciu władzy przez talibów. Dlatego też nasza decyzja, moja jako burmistrza i współpracowników z zarządu, że jesteśmy gotowi przekazać pięć mieszkań za zgodą pana prezydenta Trzaskowskiego, bo do niego z taką propozycją wystąpiłem na rzecz potrzebujących i personelu, który wspierał nasz kontyngent wojskowy. Jesteśmy w stanie tym ludziom zapewnić bezpieczeństwo nie tylko mieszkaniowe, jesteśmy w stanie objąć ich opieką psychologiczną, materialną, zaopiekować się nimi tak, aby czuli się bezpiecznie i żeby Polska stała się ich drugim domem. Dlatego ta propozycja, z którą wyszliśmy. Czekamy na odpowiedź ratusza i czekamy na to czy tych ludzi w ogóle w chwili obecnej uda się z tego piekła, który jest w Kabulu wydostać. Jako dzielnica mamy bardzo duże doświadczenie w pomocy uchodźcom od wielu lat. Liczna grupa kilkuset osób uchodźców czeczeńskich mieszkała na terenie Bielan, dzieci chodziły do szkół, do przedszkoli, ludzie rozpoczynali nowe życie. Pomagaliśmy im, zajmowaliśmy się nimi, w tym przypadku chcemy tak samo pomóc tym, którzy tej pomocy potrzebują. Uważamy że to jest nasz moralny obowiązek.

Andrzej Szejna:

Stoimy przed budynkiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych gdzie urzęduje niewidzialny minister spraw zagranicznych oraz jego niekompetentni zastępcy. Polityka zagraniczna obecnego rządu, która jest w ruinie doprowadziła do takiej sytuacji, w której właściwie jesteśmy w konflikcie zarówno ze Stanami Zjednoczonymi, jak również z Unią Europejską, z Rosją i z Izraelem. Mam głębokie przekonanie, że gdyby odkryto jakiekolwiek oznaki życia na jakiejkolwiek planecie we wszechświecie natychmiast Jarosław Kaczyński doprowadził do jakiegoś konfliktu dyplomatycznego. Bo taka jest polityka tego rządu.

Wczoraj upłynął termin odpowiedzi rządu na ultimatum Komisji Europejskiej w sprawie likwidacji Izby Dyscyplinarny, która została uznana za nielegalną i wiemy dobrze, że Izba nie składa się z sędziów i udaje, że orzeka. Ta odpowiedź została udzielona, ale przypominam Komisja Europejska po wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej nie prosiła o odpowiedź co rząd zamierza zrobić tylko co rząd zrobił. Komisja oczekiwała, że do 16 sierpnia Izba Dyscyplinarna przestanie działać. Tak się nie stało. Izba Dyscyplinarna działa. Sędziowie orzekają, a sędziowie zawieszeni jak pan sędzia Tuleya czy Juszczyszyn nadal są odsunięci od orzekania co jest jawnym bezprawiem. Również w tej sprawie pani prezes Janowska mataczy i ociera się o podejrzenie popełnienia przestępstwa przeciwko wymiarowi sprawiedliwości.

Maciej Gdula:

Chcielibyśmy być dumni z polskiego państwa. Chcielibyśmy być dumni z polskiej dyplomacji, ale najczęściej teraz niestety ze wstydem musimy spuścić oczy. Jestem dumny z Grzegorza Pietruczuka, który zaoferował pomoc Afgańczykom. Nie jestem dumny z premiera, który obiecuje 45 wizji i wysyła samolot kiedy Afganistan jest pogrążony w chaosie. To jest za późno i zdecydowanie za mało. Prawo i Sprawiedliwość uprawia politykę zagraniczną tak jak uprawia politykę krajową. Uważa, że zawsze się uda coś przepchnąć, zrobić jakąś grandę, oszustwo i w ten sposób przeforsować swoje zdanie. Otóż widać, że to się nie udaje. Świetnie świadczą o tym wydarzenia z Turowa. Rząd zapewniał nas, że dyskutuje z Czechami i prowadzi rozmowy, a okazało się że nic takiego nie miało miejsca i te rozmowy nie przyniosły żadnych ważnych rezultatów, nie doszło do porozumienia.

Jeżeli ten rząd nie radzi sobie z polityką zagraniczną, że nie potrafi prowadzić Polski na świecie i w Europie to naprawdę nie ma obowiązku rządzenia Polską. Można rozwiązać parlament. Można zrobić wybory i oddać władzę tym, którzy szanują partnerów, potrafią prowadzić dialog i mają jakiś pomysł na Polskę w świecie. Dzisiaj naprawdę panowie i panie z PiS u nie ma obowiązku rządzenia z Polską.

Obejrzyj całą konferencję prasową!