Lewica wspólnie ze Związkowi Nauczycielstwa Polskiego zbierać podpisy pod projektem ustawy wprowadzającej powiązanie pensji nauczycieli z wynagrodzeniem w gospodarce.

ZNP chce wprowadzenia do ustawy Karty Nauczyciela zasady, że wysokości kwot średniego i zasadniczego wynagrodzenia nauczycieli na poszczególnych stopniach awansu zawodowego, stanowią określony procent kwoty przeciętnego wynagrodzenia obowiązującej w III kwartale poprzedzającego roku budżetowego; chodzi o kwotę przeciętnego wynagrodzenia ustalaną na podstawie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Wynagrodzenie zasadnicze nauczyciela dyplomowanego ma być równe przeciętnemu wynagrodzeniu w gospodarce narodowej w III kwartale poprzedzającego roku budżetowego, a nauczyciela stażysty ma wynieść co najmniej 73 proc. przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej.

Agnieszka Dziemianowicz-Bąk:

Jako Lewica wyrażamy pełne wsparcie dla postulatów ZNP i nauczycieli, którzy domagają się wzrostu wynagrodzeń. Wszyscy posłowie i wszystkie posłanki, włączą się w zbiórkę podpisów pod obywatelskim projektem ustawy przygotowanym przez Związek Nauczycielstwa Polskiego dotyczącym systemowego powiązania wynagrodzeń ze średnimi płacami w gospodarce.

Katarzyna Kotula:

Parlamentarzyści i parlamentarzystki wyślą listy do dyrektorów szkół i kuratorów. Będziemy apelować o to, żeby wrzesień był miesiące adaptacyjnym. Trzeba pamiętać, że są uczniowie, którzy poza murami szkoły spędzili prawie dwa lata na edukacji zdalnej. Mamy nadzieję, że wrzesień będzie poświęcony na rozmowy, na podobną adaptację, na trening miękkich umiejętności społeczności.

Obejrzyj całą konferencję prasową!