Wspólny sprzeciw wobec całkowitego utajnienia eksperymentów na zwierzętach wyrazili w Sejmie przedstawiciele klubów Lewicy oraz Koalicji Obywatelskiej, a także koła Polska 2050.

Skąd to zamieszanie? Polska ma obowiązek wdrożyć unijną dyrektywę, która ma na celu zwiększenie ochrony zwierząt, ale PiS tak po prostu nie może niczego uchwalić. Podczas prac legislacyjnych nad nowelizacją ustawy o ochronie zwierząt laboratoryjnych Prawo i Sprawiedliwość wprowadziło dwa bardzo niebezpieczne zapisy, które przyczynią się do utajnienia eksperymentów na zwierzętach laboratoryjnych. Tym samym ograniczone zostaną prawa obywatelskie w zakresie dostępu do informacji oraz prawa zwierząt.

Lewica wraz z klubem Koalicji Obywatelskiej, kołem Polska 2050 oraz organizacjami pozarządowymi zajmującymi się problematyką praw zwierząt nie zgadza się na zmiany w prawie, które doprowadzą do utajnienia eksperymentów na zwierzętach.

Anita Sowińska podczas konferencji prasowej powiedziała:

Stoimy tutaj razem, klub Lewicy, klub Koalicji Obywatelskiej, koło Polska 2050, ale jestem przekonana, że w Sejmie jest więcej miłośników zwierząt. W ubiegłym roku premier Morawiecki mówi, że humanitarne traktowanie zwierząt jest ani lewicowe, ani prawicowe, ale należy do kanonu człowieczeństwa.

Pozwolę sobie też zacytować premiera Kaczyńskiego. „Stosunek do zwierząt to jest element kultury. Czym ona wyższa, tym ten stosunek jest bardziej humanitarny i lepszy”.

A ta ustawa pogarsza stan zwierząt w Polsce. Od lat nic się nie dzieje, jeżeli chodzi o prawa zwierząt w naszym kraju. Tydzień temu w Senacie odbyła się tak potrzebna merytoryczna debata na ten temat. Dlaczego takiej dyskusji nie ma w Sejmie?

Nie musimy wracać do „Piątki dla zwierząt”, tamta ustawa była źle przygotowana, nie została skonsultowana. Dziś możemy zrobić to inaczej. Porozmawiać o zwierzętach w cyrku, o warunkach bytowych psów i kotów w schroniskach, o zakazie hodowli zwierząt futerkowych, o konkretach.

Lewica złoży dwie poprawki do ustawy o utajnieniu eksperymentów dla zwierząt i namawiam posłów PiS do ich poparcia. Jeżeli te poprawki nie zostaną przyjęte, to zdecydowanie zagłosujemy przeciwko tej ustawie.