Dziś do laski marszałkowskiej zostanie złożony wspólny wniosek Lewicy, Koalicji Obywatelskiej, Polskiego Stronnictwa Ludowego oraz koła Polska 2050 w sprawie wyrażenia wotum nieufności dla ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobro.

Lista zarzutów wobec polityka Zjednoczonej Prawicy jest długa, a merytoryczne uzasadnienie do wniosku liczy sobie kilkanaście stron. Zdaniem opozycji Zbigniew Ziobro odpowiada za degradację polskiego wymiaru sprawiedliwości, a także za wielki konflikt z Unią Europejską i tym samym za blokadę środków unijnych dla Polski.

Krzysztof Gawkowski podczas konferencji prasowej powiedział:

Zbigniew Ziobro to postać haniebna dla polskiego wymiaru sprawiedliwości, ale również główny blokujący pieniądze z Funduszu Odbudowy, ponieważ sprzeciwia się likwidacji Izby Dyscyplinarnej.

Ten wniosek o wotum nieufności to też świadectwo jedności opozycji, która wspólnie mówi „nie” dla szkodnika, który niszczy polską gospodarkę. Czarna postać polskiego wymiaru sprawiedliwości - Zbigniew Ziobro - jest dzisiaj hamulcowym dla polskich rodzin. Jest hamulcowym dla tych wszystkich, którzy mogliby odbudowywać polską gospodarkę dzięki pieniądzom z Unii Europejskiej.

Zbigniew Ziobro swoimi działaniami w ministerstwie wielokrotnie udowadniał, że nie jest jego rolą walka o polską rację stanu, ale walka o siebie i swoje ugrupowanie, że liczy się dla niego zwykłe politykierstwo.

Jeżeli chcemy budować Polskę odpowiedzialną, która będzie się rozwijała to możemy to robić, ale bez Ziobry w rządzie. W tym głosowaniu sprawie wotum nieufności wystarczy, że Jarosław Kaczyński nie weźmie udziału, wystarczy, że się wstrzyma i Zbigniewa Ziobry w rządzie nie będzie. To jest szansa, żeby uzdrowić polski wymiar sprawiedliwości i dać szansę polskiej gospodarce, ale przede wszystkim dać szansę na rozwój Polsce i Polakom.

Wspólny wniosek opozycji o wotum nieufności dla Zbigniewa Ziobro