- Dzisiaj jest pierwszy dzień obowiązywania nowej ustawy o Izbie Odpowiedzialności Zawodowej. Ziobro z Kaczyńskim wybrali interes 11 osób z Izby Dyscyplinarnej, zamiast miliardów euro dla Polek i Polaków – mówił poseł Krzysztof Śmiszek w Bełchatowie. Mieście, które właśnie dzięki środkom z Krajowego Planu Odbudowy ma szansę przejść przez transformację energetyczną z sukcesem.

Belchatow 150722

Krajowy Plan Odbudowy - 58,1 mld euro

Dlaczego pieniądze w ramach tego funduszu nie płyną od roku do naszego kraju? W ocenie Komisji Europejskiej kwestie związane z niezawisłością polskich sędziów nie dają pewności, iż środki unijne będą w naszym kraju wydawane w sposób zgodny z regułami UE. jednym Kluczowym problemem jest likwidacja Izby Dyscyplinarnej Sądu Najwyższego, która przez Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej została uznana za nielegalną.Jednym z kamieni milowych zapisanych w KPO jest realna likwidacja Izby Dyscyplinarnej, bez spełnienia tego warunku oraz innych kamieni milowych żadne środki Polsce nie zostaną wypłacone.

- Dzisiaj jest pierwszy dzień obowiązywania nowej ustawy o Izbie Odpowiedzialności Zawodowej. Ziobro z Kaczyńskim wybrali interes 11 osób z Izby Dyscyplinarnej, zamiast miliardów euro dla Polek i Polaków. Obóz władzy uchwalił ogryzek legislacyjny, który tak naprawdę niczego nie załatwia. KE jasno powiedziała rządowi Morawieckiego, że tej legislacyjnej ściemy nie kupują – poinformował Śmiszek.

PiS blokuje środki unijne dla Polski

- Pieniądze na mieszkania, na szpitale, dla samorządów czekają zamrożone w Brukseli. Te pieniądze nie wpłyną, póki głupia wojna Kaczyńskiego i Ziobry z Unią Europejską się nie skończy – podkreślił.

W Krajowym Planie Odbudowy zapisano aż 65 mld złotych na odnawialne źródła energii. Każda złotówka zainwestowana w OZE to mniejsza zależność do surowców kopalnych, to czystsze powietrze, a także nowe miejsca pracy związane z nowymi gałęziami gospodarki.

Sowinska 150722

- Bełchatów może się stać centrum technologicznym dla odnawialnych źródeł energii, to tu mogą być wytwarzane urządzenia do np. wiatraków na lądzie, fotowoltaiki, czy też do pomp ciepła oraz magazynów energii – mówiła posłanka Anita Sowińska. - W tym mieście bardzo dużo osób posiada kompetencje techniczne, są elektrycy, elektronicy, informatycy i mechanicy. To potencjał, który należy wykorzystać – podkreśliła.

Lewica wyszła naprzeciw oczekiwaniom Komisji Europejskiej i kilkanaście dni temu złożyła do laski marszałkowskiej ustawę o likwidacji Izby Odpowiedzialności Zawodowej w Sądzie Najwyższym.

Szejna 150722

Szejna: Lewica jak przejmie władzę nie zmarnuje ani jednego euro z Unii Europejskiej

Bełchatów to 41 miasto trasy „Bezpieczna Rodzina”

W Bełchatowie posłowie Lewicy nie spotykali wyłącznie swoich zwolenników, ale także wyborców innych partii. - Tym różnimy się od PiS, że nie ma tu Policji, a my rozmawiamy ze wszystkimi i staramy się przekonać do swoich racji – komentował poseł Tomasz Trela okrzyki sprzeciwu, które towarzyszy konferencji prasowej Lewicy.

Czarzasty 150722

- To już jest moje 15 miasto podczas tej trasy. Dwie rzeczy, które mi się rzucają w oczy podczas tej podroży. Pierwsza z nich to jest drożyzna. Jest źle. To nie jest stanowisko partii, ale to mówią ludzie – komentował Włodzimierz Czarzasty, wicemarszałek Sejmu.

- Druga sprawa. Naród jest strasznie skłócony. Jeżeli jest tak, że ludzie znają się od lat, byli świadkami na swoich ślubach i nagle zaczęli się kłócić to jest naprawdę źle – kontynuował.